Тази седмица стана ясно, че следващата игра от сериите Metro, Exodus, няма да се продава в Steam, а в новооткрития дигитален магазин на Epic Games. Решението изненада мнозина и разгневи други, тъй като Steam вече приемаше предварителни поръчки за Exodus. Те ще бъдат изпълнени, но бутона за предварителна поръчка бе деактивиран. Ходът беше критикуван не само от геймърите, но и от самите Valve, които нарекоха решението „нечестно“. Изглежда има и друга важна страна, която не е доволна от промяната.

Става дума за Дмитрий Глуховски, авторът на „Метро“. Тези дни, той публикува коментар по темата в профила си в Instagram (публикацията е била премахната скоро след това, но преди това архивирана от потребител на Reddit). Той публикува изображение от играта, на което се вижда огромния локомотив, с който героите ще пътуват в Exodus, с кратък коментар: „Изглежда парата не беше достатъчна за нашия парен влак. Изпускаме парата“, пише той, играейки си с думите и името на магазина. На последвал коментар на потребител, който го обвинява за решението, Глуховски отговаря: „Не, аз стоя отстрани и гледам как бива убивана (поредицата -б.а.)“.

Отново тази седмица се разбра и кой е виновникът за това решение. Изглежда, че той е взето на най-горно ниво – Koch Media, собствениците на издателя на игровите серии Metro, Deep Siler. Това беше разкрито от THQ Nordic, които придобиха Koch през февруари миналата година. В любопитно развитие на нещата, представител на THQ разкрива пред Variety чия отговорност е решението, добавяйки, че реално те биха искали да виждат игрите им да бъдат разпространявани към колкото се може повече обекти и магазини – с което по-скоро демонстрират недоволство от решението на Koch. Скоро след интервюто, материалът на Variety е обновен с ново официално изказване на THQ, с което декларират пълна подкрепа за решенито.

„Твърдо вярвам, че Deep Silver и Koch Media внимателно са обмислили приемуществата и недостатъците, възможностите и рисковете с решението си да се придържат единствено към Epic Games Store. Решението им има пълната ми подкрепа“, гласи официалното становище на изпълнителният директор на THQ Nordic Ларс Вингефорс.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за