Тази седмица стана ясно, че следващата игра от сериите Metro, Exodus, няма да се продава в Steam, а в новооткрития дигитален магазин на Epic Games. Решението изненада мнозина и разгневи други, тъй като Steam вече приемаше предварителни поръчки за Exodus. Те ще бъдат изпълнени, но бутона за предварителна поръчка бе деактивиран. Ходът беше критикуван не само от геймърите, но и от самите Valve, които нарекоха решението „нечестно“. Изглежда има и друга важна страна, която не е доволна от промяната.

Става дума за Дмитрий Глуховски, авторът на „Метро“. Тези дни, той публикува коментар по темата в профила си в Instagram (публикацията е била премахната скоро след това, но преди това архивирана от потребител на Reddit). Той публикува изображение от играта, на което се вижда огромния локомотив, с който героите ще пътуват в Exodus, с кратък коментар: „Изглежда парата не беше достатъчна за нашия парен влак. Изпускаме парата“, пише той, играейки си с думите и името на магазина. На последвал коментар на потребител, който го обвинява за решението, Глуховски отговаря: „Не, аз стоя отстрани и гледам как бива убивана (поредицата -б.а.)“.

Отново тази седмица се разбра и кой е виновникът за това решение. Изглежда, че той е взето на най-горно ниво – Koch Media, собствениците на издателя на игровите серии Metro, Deep Siler. Това беше разкрито от THQ Nordic, които придобиха Koch през февруари миналата година. В любопитно развитие на нещата, представител на THQ разкрива пред Variety чия отговорност е решението, добавяйки, че реално те биха искали да виждат игрите им да бъдат разпространявани към колкото се може повече обекти и магазини – с което по-скоро демонстрират недоволство от решението на Koch. Скоро след интервюто, материалът на Variety е обновен с ново официално изказване на THQ, с което декларират пълна подкрепа за решенито.

„Твърдо вярвам, че Deep Silver и Koch Media внимателно са обмислили приемуществата и недостатъците, възможностите и рисковете с решението си да се придържат единствено към Epic Games Store. Решението им има пълната ми подкрепа“, гласи официалното становище на изпълнителният директор на THQ Nordic Ларс Вингефорс.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари