Глуховски помоли геймърската общност за търпение

2
378

Новината за това, че Metro Exodus няма да се предлага в Steam доведе до сериозно брожение в Интернет. Решението на Deep Silver и Koch Media дойде изненадващо и по никое време. Играта вече се предлагаше за предварително закупуване в магазина на Valve. Освен това, издателят не посочи никаква аргументация за хода си, а Valve, от своя страна, определиха решението на Deep Silver за „нечестно“.

Exodus няма да се предлага само в Epic Games Store. Една година след дебюта на играта, тя ще се предлага и в Steam, а тези, които са закупили играта предварително оттам, ще си я получат в деня, в който се появи: 15.02.

Споменатото брожение, надигнало се след анонса за промяната се превърна в малка буря, след като много геймъри призоваха за бойкот на 4A Games (все едно разработчикът е имал думата) и Deep Silver, последваха множество негативни ревюта в Steam на предишните игри от поредицата, а в хода на всичко това беше и замесено името на Дмитрий Глуховски, автор на популярните романи, на чиято основа се създава Metro, и понастоящем наратив дизайнер на Exodus. Много медии цитираха негово изказване в Instagram, което, както по-рано той самия уточни, е било извадено от контекста.

Тази седмица Глуховски отново се появи в Instagram с мнение по казуса, заявявайки, че съчувства и разбира геймърите, които се чувстват предадени, но настоява те да проявят разбиране и да не изоставят, както 4A, така и Deep Silver.

„Много съжалявам тези от вас, които очакваха и искаха играта да излезе в Steam и бяха подведени от издателя“, заявява Глуховски, обяснявайки, че той се доверява на решението на издателя. „И отново, всички ние много съжаляваме, че се чувствате наранени“.

Дали наистина решението на издателите на играта ще окаже влияние върху продажбите на Exodus е трудно да се каже. Ходът на Koch и Deep Silver явно, поне на пръв поглед, облагодетелства, както едната, така и другата страна. Но магазина на Epic е още много далеч от платформата, която предлагат Valve, която не е просто един дигитален тезгях, а нещо много повече от това.

Вероятно думите на един от коментиращите видео публикацията на Глуховски, отразява доста ясно положението на нещата и защо толкова хора не могат да се примирят с решението на Deep Silver:

„Epic Store – това е платформа, ориентирана към разработчиците, а не към клиентите.

Steam е социална мрежа. В нея има не само отзиви, но и форум, чат, стрийминг, възможности за търгуване, ръководства/съвети, а в моя случай, също така и настройки за моя Steam Controller. Кажете, вие самите бихте ли заменили такава социална мрежа на прост магазин, който освен това не уважава мнението ви?“, пише коментиращият.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
0 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
2 Автори на коментарите
Agentpat™Бахти Автори на последните коментари
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Бахти
Бахти

Да си носят последствията от лакомията си! Бях направил преордер, прекратих го. Искаш разбиране? Следваш последователна политика, не да се събудиш един ден и да „пикаеш“ на всичко и да си правиш каквото си искаш.

Agentpat™
Agentpat™

Честно казано – на мен ми е почти все едно къде ще я играя. Свикнал съм в Steam, най-вече заради търговията с картите за размяна, от които се изкарваше по нещо и така поевтиняваше някоя друга игра. Също и статистиката е доста добра, постижения разни и май с това, за мен, се изчерпват всичките благинки на Steam. Кофтито в случая е, че ще трябва да се бръкна поне 40 евро, ако искам да я играя лицензна. Но като гледам, щом няма да се предлага в Steam, ще ми е все едно дали ще е лицензна или не.