За разлика от Sony, Microsoft ще пуснат на пазара не една, а две конзоли: Xbox Series X и Xbox Series S. И след края на обичайното въодушевление, което породиха двата анонса, започнаха въпросите. Неизвестните са свързани, разбира се с това как ще се представя една и съща игра на двете платформи. За геймърите при S е ясно: значително по-ниска цена, по-малко памет и място и за съхранение, както и това, че няма да могат да играят игрите на пълноценно 4К или 8К. Но най-вече цена. В интервю за The Verge от края на миналия месец директорът по управление на програмите към Xbox Джейсън Ронълд успокои, че както от Microsoft са се погрижили геймърите да не усетят някаква съществена разлика, така и разработчиците разполагат с достатъчно техники и методи за това. Но не всички са на неговото мнение.

Както вече знаете, Xbox Series S ще предложи графичен процесор с 20 изчислителни единици на четири терафлопса (за разлика от Xbox Series X – 52 изчислителни единици на 12.15 терафлопса) и 10 GB GDDR6 RAM, разпределени в две банки от по осем и два гигабайта, на 224GB/s и 56GB/s, съответно (за Xbox Series X – 16 GB, разпределени в две банки от по 10 и 6 гигабайта на 560 GB/s и на 336GB/s). В началото на септември, Били Кхан от id Software сподели мнението си, че според него въпросът с RAM паметта тук е от важно значение – заради по-малкия обем и разпределението ѝ в две банки със значително по-ниски скорости, което може да се окаже проблематично. Неговият колега, Алекс Гнайтинг, главен енджин програмист от същото студио, споделя виждането му и смята, че дефицитът на RAM в случая няма да е лесно да бъде компенсиран и това ще смъкне значително базисните спецификации, което ще изправи пред редица въпроси разработчиците, които работят по мултиплатформени заглавия.

Към мнението им се присъедини по-късно и Сасан Сепер, старши технически продуцент в Remedy Entertainment, който сподели, че докато като потребител той е въодушевен от Xbox Series S, то от техническа гледна точка вижда задаващи се проблеми. Ниските спецификации на конзолата ще предизвикат затруднено представяне (в ориг. bottleneck – б.а.) – в това е убеден друг разработчик – Дейвид Микър, мултиплей дизайнер към Infinity Ward.

Тези дни сходни притеснения изрази и изпълнителният директор на Quantic Dream (Beyond: Two Souls, Detroit: Become Human) Дейвид Кейдж, в интервю за Wccftech. Кейдж споделя, че не е убеден, че присъствието на Series S е добра идея от страна на Microsoft и това може да доведе до объркване, както при потребителите, така и при разработчиците. И макар да разбира целите на Microsoft в случая, не е убеден, че стратегията ще сработи по начина, по който е замислена.

„Когато един производител предлага две конзоли с различни спецификации, има голям шанс разработчиците да се фокусират над тази с по-ниските характеристики, за да избегнат да работят по две различни версии. Трябва да призная, че не симпатизирам много на тази ситуация. Мисля, че е объркващо, както за разработчиците, така и за играчите и макар и да разбирам търговските причини зад този избор (разлика от €200 в базовата цена), мнението ми е, че ситуацията поставя въпроси“, обяснява Кейдж.

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари