fbpx
1.6 C
София

Джеймс Камерън не е впечатлен от Rift

Най-четени

Методи Дамянов
Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.


Мнозина са днес тези, които гледат над проекти като Rift и Project Morpheus, като надежда за реално работещи технологии за виртуална реалност.

Идеята за създаването на работеща VR технология не е от вчера, но изглежда сякаш технологичният прогрес днес е достигнал етап, който позволява осъществяването на тази смела мечта. 

Дали името на първата компания, излязла с комерсиален проект на технологията ще се казва Facebook/Oculus, Sony или Samsung, няма значение. Окаже ли се технологията хит (а ако тя функционира без грешка, то тя ще е със сигурност приета от много хора), то и други ще се качат на влака на виртуалната реалност. Със сигурност. И с излизането на последния прототип на Oculus Crescent Bay, то изглежда хората на Марк Зукърбърг са с едни гърди напред в надпреварата.

Но има и такива, които са скептични към всичко това. Като човека дал ни хитовите заглавия, като „Терминатор“, „Аватар“ и „Пришълеца“ Джеймс Камерън, който изглежда не смята Rift за нещо впечатляващо.

Запитан от Holywood Reporter относно технологията на Facebook и Oculus той споделя: „Изглежда, че има голямо въодушевление около това, но за мен честно, това е скука. Въпросът, който изниква тук е кога тази технология ще узрее, кога ще бъде възприета масово от хората, кога ще започнат да излизат персонални проекти за технологията и как ще изгледа всичко това“, споделя Камерън.

„Какво ще е нивото на взаимодействие на човека със средата, друга освен: „Мога да си се разхождам наоколо и да разглеждам“. Ако сте се запътили единствено към виртуална реалност, която може да наречете видео игра, то това го има отдавна. Oculus Rift си е ОК, предоставя добра визия и такива неща“, заявява той. Любопитен е разказа му за неговия проект от 1995 г. „Странни дни“. Филмът с Ралф Файнс и Джулиет Луис беше качествена и интересна лента, като в нея беше застъпена и темата за виртуалната реалност, но макар и добре приет от мнозина фенове на фантастиката, той не оправдава средствата вложени в него, като спечели едва осем милиона долара. За проект, в който са вложени над 40 млн., това си е било откровен провал. След като станало ясно, че филмът е финансов провал, Камерън получил обаждане от Рупърт Мърдок, собственик на 20th Century Fox – студиото, което било отговорно за продуцирането и разпространението на „Странни дни“. „Без повече такива филми“, му казал Мърдок.

Може би горчивината от реакцията на Мърдок или визията на Камерън за това как трябва да изглежда виртуалната реалност, изразена в „Странни дни“ е повод за мнението му. Но да, не само Rift, но и всеки друг проект е доста далеч от това.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини