fbpx
3.8 C
София

Джойстикът на PS5 ще работи с PS4 според нови течове

Най-четени

Няма нищо по-хубаво от взаимозаменяемостта – Sony официално обяви, че следващото поколение игрови конзоли  PlayStation 5 ще бъде представено в края на 2020 г., заедно с чисто нов DualShock 5 PS5 контролер, който ще го допълни.

Въпреки че не знаем как ще бъде официалното му име, нито как ще изглежда, вече знаем, че контролерът на PS5 ще бъде нещо ново, което не сме виждали до момента – той ще ни покаже голям фокус върху преживяването и потапянето в играта, а клавишите ще имат „обратен отклик“ до играча със своята нова конструкция, която ще създава приятно усещане при натискането им и ще даде по-прецизен контрол. Това означава разтърсване на типичния образ на PlayStation контролера, с който сме свикнали с въвеждане на редица нови функции и дори премахване на класическата вибрация позната ни от DualShock 4.

Въпреки добавянето на някои страхотни нови функции, изглежда дизайнът на PS5 контролера може да остане верен на този на PS4, въпреки малките естетически подобрения.

Всички ние очаквахме да чуем повече за PS5 и неговия контролен през следващите месеци и специално на събитието E3 2020, но сега знаем, че това няма да се случи, тъй като Sony обяви, че тази година няма да бъде част от изложението, както беше и през 2019.

Според наличната информация, PS5 и неговият нов контролер ще видят бял свят в последното тримесечие на годината – между октомври и декември. Според новите официални течове от Sony, джойстикът ще работи не само с Play Station 5, но и с Play Station 4 и дори с настолен компютър.

Джойстикът ще струва около 60 паунда или 70 щатски долара на дребно, по предварителни анализи, като няма официални данни за цената му. Това е малко по-скъпо спрямо контролерът на предишното поколение Play Station 4, който струваше около 40 паунда или 50 щатски долара.

Макар и ценовите очаквания да са чиста спекулация на този етап, тя все пак е основана единствено на потвърдени нововъведения, които ще оскъпят устройството спрямо предишното поколение и се базира на дългогодишните политики за ценово образуване на контролерите на Sony.

Какви нови функции ще донесе джойстикът на PS5?

Контролерът на PS5 ще включва бърза обратна връзка, която ще замени добре позната ни вибрация от DualShock 4.

Докато DS4 създаваше интензивно вибриране при игра с PS4, то не беше особено добре прието от играчите по света, тъй като понякога тези вибрации създаваха неприятно усещане и дори дразнеха.

Новата технология за „обратна връзка“ до геймъра на контролера на PS5 ще симулира докосване, създавано от много по-фини вибрации или движения, за да възпроизведе максимално реалистично потребителско изживяване. Целта е да се подобри обратната връзка и играчът да се потопи максимално в преживяването.

PS5 контролерът ще включи и „адаптивни задействания“, за които Sony твърдят, че са „включени в бутоните за задействане L2/R2“. Тези адаптивни замествания ще позволяват на разработчиците на игри да програмират нивата на вибрации, създавани от вътрешните електромотори на джойстика, за да създадат максимално точни симулации на докосвания в игрите.

В интервю за Business Insider Япония, главният изпълнителен директор на SIE Джим Райън заяви следното:

„3D аудиото и поддръжката на бърза и реалистична обратна връзка на контролера са неща, които веднъж след като ги опитате, ще се изненадате колко голяма и положителна промяна са. Дори да играете само състезателни игри от рода на Gran Turismo Sport с контролерът на Play Station 5 ще се потопите в изцяло ново гейминг изживяване. Въпреки че можете да правите същите неща и със стария контролер, веднъж докоснали джойстика на PS5 няма да искате да се върнете назад, след като изпитате тази приятни вибрации и усещания, постигнати чрез тактичен контрол и прецизност.“ Суперлативите не са никак малко и силно се надяваме да бъдат оправдани.

Съвместимост

Да се върнем на това, с което започнахме – съвместимостта с по-старите модели конзоли. Изтекоха няколко слуха за обратна съвместимост по отношение на DualShock 5 и въпреки че те не са официално потвърдени, новината определено звучи доста атрактивно.

Информацията първоначално дойде от обновената страница за сравняване на двата модела джойстика, забелязана за първи път от GamesRadar. В нея, френската версия на официалния сайт на PlayStation в характеристиките на Sony PS4 и PS4 Pro изброява двете конзоли като съвместими едновременно с контролерите DualShock 4 и DualShock 5, които са съкратени като „DS4“ и „DS5“, както можете да видите от снимките по-долу.

Напълно възможно е и това да е просто грешка, тъй като тази информация не се е появила на страницата за поддръжка за нито една друга страна или език. Внедряването на взаимозаменяемост между двата контролера обаче определено би имало смисъл, тъй като Sony неведнъж и два пъти са доказали, че са радетели на обратната съвместимост със своите игрови конзоли.

Първи снимки

В социалната мрежа Twitter дори изтекоха първите предполагаеми снимки на DualShock 5, които показват джойстика, разположен на нечие бюро. В оригиналната публикация авторът моли тя да не бъде разгласявана, макар че очевидно това е саркастично, тъй като снимките бързо си проправят път до форумите на Reddit, в които започнат редица спекулации за това какво точно се вижда от тези снимки. Според нас, те са далеч от реални, ранно изтекли изображения на DS5, въпреки че никога нищо не е изключено.

Интересното е, че на тези снимки виждаме предполагаем PS5, който има абсолютно същия дизайн, като DevKit-а и неговите рендери, за които видяхме не един и два теча, включително и официално изтекли снимки от Sony. Това ще рече, че новият „V-образен“ дизайн не само изглежда най-реалистичната визия на игровата конзола, но и никак не е само спекулативен. Погледнато от друга страна, това придава допълнителна достоверност на теча. На предния панел на конзолата виждаме и малък дисплей. Но при внимателен анализ, ясно е видимо, че това е прототип 1 на PS5, който изтече още в началото на месец септември и реалният дизайн на устройството може да се различава значително.

Патенти

Най-честият източник на предварителна информация за гейминг конзолите безспорно са изтеклите патенти. Нов такъв, забелязан от LetsGoDigital показва контролер Dual Shock с четири нови бутона около гърба на устройството – възможно е те да представляват бутони за заден ход, съответстващи на тези в джойстика на Xbox One.

Дизайнът показва два по-големи бутона, които могат да се движат нагоре и надолу, и два по-малки бутона, които могат да бъдат натискани. Изглежда, че има приложени известни корекции в позиционирането на бутоните според размера на ръцете на потребителя.

Що се отнася до начина, по който тези бутони ще бъдат използвани, патентът не навлиза в прекалено големи подробности, но според източника на теча, някои от тях ще могат да бъдат използвани по изцяло нов начин, съобразено с контекста на съответната видео игра. Не става известно какво точно се има предвид под това.

Макар и да не сме специалисти, изглежда, че това е патент, който показва функционалността на джойстика и неговата инженерна конструкция, а не дизайна, и освен това е ранна версия. Това означава, че готовият продукт може да се различава значително.

Друг теч на японски език от неизвестен източник показва интересен момент – USB портът от DualShock 4 е заменен с USB Type-C порт в DualShock 5. На този патент липсват светлинни ленти, които естествени ни карат да се чудим как PS5 би проследявал контролера, когато става въпрос за PSVR и PS Camera игрите. Обикновено това става чрез специален PS сензор, така че се надяваме конзолата наистина да предложи различно средство за приемане на данни от контролера, тъй като в противен случай съвместимостта ще пострада. Освен ако, разбира се, Sony не предвижда преминаване към PSVR 2. Това обаче изглежда малко вероятно, тъй като от компанията обещаха, че PS5 ще бъде съвместим с PSVR.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини