8.1 C
София

Директно предаване на играта на AlphaGo срещу Ли Седол

Най-четени

Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Тази сутрин започна директното предаване на първата игра на програмата AlphaGo срещу Ли Седол – един от най-силните играчи в света по Го. Директното предаване се излъчи в YouTube, а Ли загуби мача.

 

Професионалният играч с 9-ти дан ще играе срещу алгоритъма на Google пет партии Го в рамките на една седмица. Ако Седол победи в над половината от тях, Google ще заплати на професионалния играч $1 милион. Ако спечели AlphaGo, сумата ще бъде дадена за благотворителност.

По време на пресконференцията преди началото на игрите, Ли бе много учуден за поканата да играе срещу компютърна програма, понеже изобщо не очаква, че през близките 10 години компютър може да достигне нивото на професионален играч. „Играта има своя красота и не мисля, че машината може да я схване“ – каза той.

Първата партия бе спечелена от изкуствения интелект AlphaGo на Google. Човекът игра с черните и бе пръв на ход. Седол демонстрира типичния си стил с агресивни ходове. ИИ AlphaGo започна настъпление след 12-ия ход. AlphaGo показа страхотна игра, като създаваше групи от слаби фигури за да прави силни ходове – нещо, типично за хората. Играта продължи 3,5 часа и след 186 хода Ли Седол призна поражението си.

 

Засега не може да се каже, че това е историческо постижение. Последната игра ще се състои на 15-ти март, когато ще бъде решено, къде да отидат 1 милион американски долара.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини