Възприемани като „несериозна“ медия, видеоигрите сякаш сами често затвърждават този предразсъдък, избягвайки засягането на актуални въпроси от действителността или го правят по твърде завоалиран начин. Самата дискусия трябва ли видеоигрите да останат към индустрията за развлечения единствено или не, често се разгаря. В нея наскоро се включи и директорът на PS4 ексклузиеа Spider-Man.

Запитан от своя колега в Insomniac, Тед Прайс, относно това какво би искал да види да се променя във видеоигрите, директорът на Spider-Man Браян Итихар обясни по време на участието си в подкаста Game Maker’s Notebook, че би желал те да започнат да разглеждат различни теми.

„Бих искал да виждам повече видеоигри да засягат теми, които биха накарали хората да не се съгласят за някои неща или да започнат да питат въпроси, които е нужно да започнат да бъдат задавани. Да речем, посещавате дадена социална медия ежедневно и виждате дискусии за нещо, което се случва в реалния свят. Надявам се да виждаме повече игри, които засягат този тип теми“, споделя Итихар. „Така например, аз се интересувам живо от религията. Би ми се искало да виждам повече игри, които говорят за духовността и защо човек вярва в дадено нещо, и защо има толкова омраза, заради вярата ни в две различни неща? Просто повече неща като тези. Не казвам, че днес няма игри, които да го правят. Но искам да виждам повече игри, които да боравят с по-неудобни теми или да покажат множество страни на един проблем и да накарат хората да говорят за това“.

Дали обаче самите геймъри желаят в свободното си време да бъдат занимавани със злободневията на деня?

„Има определена група играчи в момента, които харесват този тип сингъл игри, които се базират върху историята си. Смятам, че тази публика би искала да види нещо такова. Но не смятам, че и човека, играещ само Fortnite…. надявам се, че и този тип играчи биха дали шанс на този тип игри. Но съм убеден, че обществото ни започва да задава въпроси“, обяснява той.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за