10.8 C
София

Дмитрий Глуховски за работата си по сериите Metro

Най-четени

Методи Дамяновhttps://www.kaldata.com/
В "Калдата" от 2012г. насам. С интереси в сферата на информационната и интернет сигурност, дисруптивните технологии (IoT, AI, облак), видеоигрите с душа и послание и интернет свободата. Фен на Кен Ливайн, Ричард Столман и Джон Пери Барлоу.

През 2010г. беше представено на геймърите пост-апокалиптичното хорър приключение Metro 2033, в което част от човечеството се опитва да оцелее след ядрена война в огромната мрежа на московското метро. Играта се базира на книга със същото заглавие написана от руския автор Дмитрий Глуховски. Тази пролет се появи и дългоочакваното продължение на играта Metro: Last Light, като Глуховски стои зад историята и диалозите в пост-апокалиптичния FPS. Тези дни той даде интервю за Gamesradar, в което говори за работата си с 4A Games и темите, които го вълнуват днес.

„Какво го е мотивирало за написването на Metro 2033?“

Глуховски споделя, че той е бил вдъхновен от параноята и страхът от ядрена война, която е била обхванала много хора в ерата на Студената война и московското метро, което представлява най-голямото противобомбено скривалище в света. Той допълва, че метрото на руския мегаполис представлява своеобразен модерен Ноев ковчег, който ще спаси хиляди животи след края на света.

„Случайни ли са политическите заигравания в историята на Metro?“

„И в книгата ми и в новата игра може да видите множество чудовища, но най-лоши са хората – точно както е и днес: Хомо сапиенс е най-опасния и жесток хищник от всички“, заявява убеждението си Глуховски. Но за него най-лошото е това, че хората биват мотивирани от идеологии. Според него, идеологиите са вирус подобен на този на бяса, който ни кара да се държим неестествено, да бъдем изключително груби, да губим всякакви чувства и миналия век е потвърждение за това – век, в който станахме свидетели на ужасяващи масови убийства благодарение именно на две идеологии: нацизмът и комунизмът. Светът на Metro 2033/Metro: Last Light е светът, който изгубихме, но в един умален вариант. И това, което може да се види в някои от трейлърите към Metro: Last Light е подготовката за последната война, която ще се води в катакомбите на московското метро. Война, която ще сложи край на всички войни и край на всичко въобще.

Пренасянето на книгите в игра

Глуховски споделя, че първоначално не е замислял творбата му да се появи като игра. Metro 2033 започва като безплатен онлайн интерактивен експеримент за четене през 2002. Въпреки съветите от приятели да смъкне проекта си от Мрежата, ако не иска някой да му открадне работата, Глуховски решава, че ще рискува и година по-късно от 4A се свързват с него с предложение да направят игра по проекта му. Седем години по-късно излиза и видеоиграта по Metro 2033.

За начина, по който играта представя книгата

Дмитрий Глуховски споделя, че книгата дава много по-голяма творческа свобода от играта и читателят се потапя по-лесно в измисления свят от книгата, отколкото това става в свят от някоя игра.“Читателите са участници в създаването на този свят. Те го правят със своето въображение, като преобразуват буквите в живи хора, във въздух, камък и вода“, обяснява Глуховски. „Взели книгата разработчиците, за да я направят игра на тях им се налага да я орежат и лишат от съществени елементи, като накрая всичко се свежда до бягане и стреляне, но разработчиците на играта по моята книга се постараха яко, за да запазят духа на романа и сме горди да представим един толкова философски и сантиментален шутър в резултат от общите ни усилия“, заключава младия руснак. За него най-голямото признание за успеха на играта е, че веднъж докоснали се до нея геймърите се отправят към книгите и ги четат.

„Защо Metro: Last Light не се базира на Metro 2034 ?“

Metro 2034 е нещо съвсем различно. Тук хората си припомнят дните преди Апокалипсиса, мечтаейки за един възможен образ на Земята в по-ранен етап от развитието на историята – ако войната не се бе случила, ако любимите им хора бяха още живи. Тук няма особено много екшън и стрелби. Аз осъзнавах това и заради това предложих на 4A да напиша съвсем различно нещо специално за тях – основата за моят бъдещ роман Metro 2035.

„Какво беше различното при писането на сценария на Last Light?“

Глуховски споделя, че той е успял да създаде един по-сериозен, зрял и противоречив продукт, който дотогава не е успял и е чувствал по-голяма свобода. „Пишейки Metro 2033 аз трябваше да се държа като един вид „добро момче“: да няма насилие, да няма секс или нецензурни думи. Metro: Last Light е нещо различно“, обяснява писателят.

„Доближава ли се светът на Metro до западната публика и по какъв начин?“

Глуховски е убеден, че на всички ни се нрави идеята за пост-апокалиптичния свят. „Всички желаем да видим света в руини, човечеството – изтрито от лицето на Земята, градовете превърнати в сметища, небостъргачите в пещери, Google Maps мъртъв, а Интернет изключен за доброто на всички. Всички ние сме уморени от трафика и претъпканото метро, от безсмислената си работа в офиса, от самоунижението, на което подлагаме егото си получавайки минимална надница. На всички нас ни се иска да сме последните оцелели, герои, изследователи и защитници на обсадени крепости. Единствената разлика е, че американците предпочитат да бъдат убити от зомбита, докато аз, в качеството си на европейски автор не съм привлечен от мъртъвците. Да не говорим за това, че един ядрен апокалипсис е нещо много по-вероятно от научна гледна точка…Благодаря отново, господин Ким“, завършва с намигване към бащата на севернокорейската държава авторът на успешната серия за пост-апокалиптичния свят под руската столица.

Абонирай се
Извести ме за
guest
4 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини