ЕК: Няма доказателство, че пиратството влияе на продажбите на игрите

2
70

Според доклад на Европейската комисия, който беше публикуван наскоро, няма каквото и да е статистическо доказателство, че пиратстването влияе на продажбите на видеоигри или другите форми на забавление, предава GamesIndustry. Изследването е проведено от Ecroys и представлява обемист документ от над 300 страници. Той разглежда нелегалното консумиране на филмово, видео, музикално и игрово съдържание, както и това на книги в шест европейски страни – Великобритания, Полша, Швеция, Испания, Франция и Германия.

Докладът посочва, че през 2014г., 51% от възрастното поколение и 72% от младите в ЕС са сваляли незаконно съдържание или са стриймвали творчески материали без да имат правата за това. Интересно е, че въпреки сериозните нива, едва 18% от анкетираните признават, че са сваляли видеоигри незаконно, докато 16% са признали, че са играли на хакната конзола. Докладът признава за наличието на проблема с пиратстването, но не потвърждава широко приетото схващане, че незаконно разпространяваното съдържание влияе по негативен начин на продажбите.

„В общ смисъл, резултатите не дават явно доказателство за нарушаване на продажбите от нарушаването на запазените права. Това не означава задължително, че пиратството не оказва ефект, а единствено, че статистическият анализ не доказва с достатъчна надеждност, че съществува такъв ефект“, се чете в доклада.

За филмите обаче има изключение, като според документа съществува 40% замяна на печалбите за най-новите заглавия. Това означава, че едно от всяко четири гледания на филми е нелегално.

Заедно с това, според изследването, свалянето на цените не би понижило нивата на пиратстване, което отново не важи за филмите. Нещо повече, докладът твърди, че в случая на видеоигрите пиратството има положителен ефект. „Този позитивен ефект на незаконни сваляния и стриймове върху игрите може да бъде обяснен с успеха на привличането на индустрията на тези пирати да плащат. Това включва, например, предлагането на геймплей с допълнителни бонуси или нива при заплащане“, гласи изследването. Пълният му текст може да намерите тук.

Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари