В края на миналата седмица стана ясно, че Федералната търговска комисия на САЩ (Federal Trade Commission, FTC) възнамерява да блокира приключването на сливането между Microsoft и Activision Blizzard, вдъхвайки допълнителна доза несигурност по реализацията на споразумението. Един от доводите, изтъкнати от FTC се явява факта, че след реализирането на сделката с Zenimax, те са започнали да издават съдържание, което няма да е достъпно за потребителите на PlayStation. По-конкретно, Starfield и Redfall, които предстоят да излязат за Windows и Xbox.

Освен това, FTC подчертават това, че Microsoft не са спазили обещанието си пред Европейската комисия да продължат да издават игрите на Zenimax за множество платформи. Тоест, вече има прецедент, който създава впечатление, че компанията може да направи същото с игрите на Activision Blizzard (всъщност Microsoft издадоха за PlayStation Deathloop на Arkane). Но Microsoft не са обещавали такова нещо. Опровержението идва не от Редмънд, а от Брюксел. Новината идва от MLex.com и ResetEra.

„Комисията даде зелена светлина на сделката между Microsoft и Zenimax безусловно, тъй като заключи, че тя няма да повдигне притеснения по отношение на конкуренцията“, гласи отговор на комисията към FTC. ЕК сметнали, че даже и Microsoft да затворят игрите на Zenimax за PlayStation, то това няма да повлияе по негативен начин на честната конкуренция, тъй като каталога им не представлява съществен дял от гейм пространството и другите доставчици на игрови платформи ще имат достатъчен избор, който да осигурят на потребителите си. Мнението на ЕК звучи странно, вземайки предвид, че става дума не за една-две игри, а заглавия със стабилна аудитория, сред които Fallout, DOOM, Elder Scrolls (и Elder Scrolls Online), Wolfenstein, Quake, Dishonored, Prey, The Evil Within, както и планираните Starfield и Redfall. Представител на европейските регулаторни органи потвърждава пред Стивън Тотило от Axios, че Microsoft не са декларирали задължение да запазват игрите на Zenimax мултиплтформени и становището на Брюксел по одобряване на сделката не е взето въз основа на подобни обещания от страна на Microsoft.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари