Ето как можем да намалим FPS на всяка игра с видеокартите на Nvidia

10
2054

В драйвера Nvidia 441.87 се появи интересна функция, която дава възможност за ограничаване на максималния брой кадри в секунда (FPS) във всяка игра. Лимитът на кадрите в секунда е много голям – от 40 до 240 кадъра в секунда. Разбира се, навярно всеки геймър ще се запита, за какво е нужно това?

Първо, в някои игри, дори и при най-съвременните, при достатъчно висок FPS (обикновено над 100), започва да греши физичния енджин на играта. Точно така става при Fallout 4, където времето започва да тече по-бързо, а това пречи на проникването в замъците. Какво да кажем за компютърните игри отпреди 10 години, които дори и на по-слабите днешни персонални компютри достигат 200-300 FPS, а персонажът започва да се движи едва ли не с космическа скорост.

Разбира се, може да се включи синхронизацията на кадровата честота с честотата на монитора с обновяването на кадрите в играта. Но тук, ако честотата на обновяване на кадрите на играта падне под кадровата честота на монитора, ще се получат твърде неприятни забавяния на управлението. А и какво да правят потребителите с по-нови монитори с кадрова честота 120 или 144 Hz? Включването на вертикалната синхронизация при тях ще лагва редица игри.

Но има и друга страна на медала: колкото е по-висок FPS, толкова е по-голямо натоварването на процесора. В този случай, още при обновяване от 50-60 кадъра в секунда процесорът се натоварва до максимум, което води до прекъсвания, лагове и незаредени докрай текстури. Включването на вертикалната синхронизация тук ще създаде проблеми, понеже и най-евтините монитори работят с кадрова честота 60 Hz. В подобна ситуация поставянето на лимит от 40 FPS ще намали натоварването на централния процесор и почти изцяло ще реши проблема с лаговете.

Ясно е, че новата опция съвсем не е безполезна и Nvidia ненапразно я е включила в своя нов пакет с драйвери. Нейното включване е съвсем лесно – десен клик върху десктопа и избор на Nvidia Control Panel от контекстното меню. Следва 3D Settings > Manage 3D Settings.

Ако искаме да ограничим броя кадри (FPS) на глобално ниво, трябва да използваме раздела Global Settings и в него опцията Max Frame Rate.

А ако искаме на ограничим броя кадри в секунда на конкретна игра или приложение, трябва да изберем раздела Program Settings и оттам опцията Max Frame Rate.

Броят кадри в секунда се задава чрез софтуерен плъзгач, който може да има значения от 40 (минимум) до 240 (максимум).

Новият драйвер има и настройки за VR игрите. Това е опцията Super Sampling, специално създадена от Nvidia да подобри качеството на изображението в средата на виртуалната реалност.

10
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
6 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аман
Аман

Безумна работа.Всичко се стреми да увеличават феремрейта само NVвидейци тръгнали да го намалят. Защо бе? Защо ще го намаляте фреймрейта играта ще ви изглежда забавена лагваща и насичаща. Веднъж пусни игра на 144 Hz 144 fps па дигни резолюцията ако ти е над 280 фрейма..То е като да имаш цветен телевизор и да искаш да го направиш черно бял Горе долу вашта работа такава.99,9% от видеокартите не могат да поддържат стабилен фреим на 90фрейма в 1080p те тръгнали да забавят фрейма.Коя карта на 2 и 4 к носи над 60 фрейма бря NVдависеневидиевите калинковци.

mikgigs
mikgigs

я обясни, как виждаш разлика между 200 FPS и 50 FPS, или имаш някакви очи на терминатор?

Ивчо
Ивчо

Ама и двамата сте едни… Първо, г-н Аман, Радеон Сеттингс я има тази опция от много много време. И разбира се се ползва от всички, които не ги мързи да отделят 5 мин. да си оправят настрйките завинаги. Когато можеш да си лимитираш максималните кадри/сек. за дадено приложение/игра до по-малки или равни на макс., които монитора може да ти предостави – еми разбира се, че ще го направиш. Изведнъж, вместо картата ти да е натоварена на 100%, става натоварена на 50-60%, съответно тока и по-важното топлината стават по-ниски. По-малко топлина от видеокартата означава по-малко топлина в кутията, което е добре… Виж още »

Ивчо
Ивчо

А да, и забравих да поясня: Това, че нещо ти изглежда като пауър пойнт презентация, когато би трябвало да е плавно движение означава, че ти в тови момент физически можеш да възприемаш повече информация, повече кадри от това което ти е предоставено. Което от своя страна означава, че до този момент, на по-големия рефреш рейт ти си възприемал със сигурност някакво число между 60 и 144 кад./сек. Разбира се, може да поиграеш известно време и да свикнеш да възприемаш 60кд/сек, но това ще те направи по бавен от тези които играят на повече. Особено в компетитивните игри в реално време… Виж още »

Симеон
Симеон

Заглавието е подвеждащо.Слагаш горна граница на фпс-а така процесора не се товари допълнително.Например ако имаш 144Mhz монитор слагаш граница на 144 fps

Satoshi
Satoshi

MSI Afterburner май можеше същото. Виждам ползи при намяляване на прегряването, никой няма полза от по високи кадри от това на което е способен монитора. Но тия от Нвидия трябва да увеличават кадрите, а не да ги намаляват. Човек би решил, че картите им нарочно не се оптимизират, за да изглеждат по новите модели по-бързи.

БегиМани
БегиМани

Цитат:


B тoзи cлyчaй, oщe пpи oбнoвявaнe oт 50-60 ĸaдъpa в ceĸyндa пpoцecopът ce нaтoвapвa дo мaĸcимyм, ĸoeтo вoди дo пpeĸъcвaния, лaгoвe и нeзapeдeни дoĸpaй тeĸcтypи.


Кой е този процесор? Някой двуядрен от преди 10 години? Като пишете такива глупости поне четете ли ги?

Иво
Иво

Тоест за Лаптопи най добре да е до 100, аз така го разбирам.

Чичо Гошо
Чичо Гошо

Зависи от честотата на екрана на лаптопа.

я-я
я-я

Проверяваш на колко Hz работи монитора ти. Ако е до 100, слагаш лимит на кадрите в секунда 100, понеже дори да вдига повече, монитора те ограничава да ги видиш. Друг е въпроса колко кадъра може да избута видеокартата ти при различните игри и дали въобще минава 100 в някоя от тях. При големи разминавания между тези цифри, опцията определено може да е полезна.