fbpx
12.8 C
София

Ето отговорите на най-вълнуващите ни въпроси относно Assassin’s Creed: Valhalla

Най-четени

Ubisoft официално разкри Assassin’s Creed: Valhalla, новото попълнение към поредицата, в което играчите изграждат викингско селище и изследват Англия по време на Тъмните векове. Сама по себе си идеята звучи интересна – комбинацията от свирепи боеве и богата история звучи идеална за Assassin’s Creed. Gameinformer са провели интервю с креативния директор Ашраф Исмаил, за да научим повече за новия герой Айвор (Eivor), геймплея и света на Assassin’s Creed: Valhalla.

GI: Името “Валхала” въвежда скандинавската тематика, но какво означава то в контекста на историята на играта?

Исмаил: Има много неща, които не мога да кажа поради съображения за спойлери, но като цяло идеята за това място на славата, което се опитваш да достигнеш, е много важно за личното приключение на нашия герой Айвор. Айвор е викинг, който ще напусне Норвегия за английските хълмове. Това е нещо, което се случва много рано в историята на нашата игра – целта ви е да заселите хората си и да им изградите селище. Норвегия е красива, но е била много сурово място за живеене. Имало е множество войни и е липсвало място за разрастване. Идеята за намиране на по-добро място за живот е била много важна.

Опитахме се да балансираме личността на Айвор – това е човек, който е вълк единак, който има амбиции и слава, която иска да постигне за себе си. Но също така има и общност, която се нуждае от него. Малко ще си поиграете с баланса – в кой момент амбицията ви става по-важна от нуждите на другите? Това е по-скоро част от личното пътешествие на Айвор, така че името „Валхала“ е важно за това пътешествие и постигането на тази амбиция. Не мога да кажа повече освен това, че тя е много знаково място в скандинавската митология.

Какво ви привлече към викингската обстановка?

Епохата на викингите е била невероятен времеви период. Assassin’s Creed винаги посещава ключови моменти в историята, а тук имаме период, който оформя Европа и Англия по начина, по който ги познаваме днес. Имаме изключителни исторически фигури, които са постигнали наистина невероятни неща. Това са времена на войни,  на политика и на съюзи.

Това е времеви период с доста потенциал за Assassin’s Creed, който ще ни позволи да навлезем дълбоко в историческата рамка на играта и също така да покажем част от историята, която е рядко показвана. Към този период има и друг привлекателен елемент: това е история, която досега почти не сме виждали реализирана като достоверно, нюансирано изживяване. Така че тук използвахме възможността да разкажем нашата история – лично пътешествие в невероятен момент от историята с една от най-известните воински култури. За нас това е изключително вълнуващ времеви период.

А в личен план, когато бях на 12 прочетох новела на Майкъл Крихтън, която беше за викинги. Главният герой в историята беше от Близкия изток – арабин, който общува с викингите. Историята беше за тяхното пътешествие, но досега не бях виждал нищо такова. Не бях виждал викингите показани в тази светлина. Открих лична връзка с нея, и от тогава съм влюбен в скандинавската история и във времевия период.

Какво можете да ни разкажете за светът във Valhalla? Той голяма карта на Англия ли е? Къде се побира Норвегия?

Тя побира Норвегия и Англия през Тъмните векове – особено девети век. Картата на Англия е доста голяма. Съсредоточили сме се на четирите основни кралства в Англия през този времеви период: Уесекс, Нортумбрия, Източна Англия и Мерсия. Така че феновете на историята могат да се зарадват. Картата побира по-голямата част от Англия, а в нея има три основни града: Лондон, Уинчестър и Йорвик (в днешни дни се нарича Йорк, но тогава е бил Йорвик). Освен тях има и по-малки градчета и, разбира се, има я и Норвегия.

Това е основата. Имаме други изненади за света и картата, които няма да ви разкрия сега. Но това е основата на приключението. Започваме в Норвегия, в която виждаме естествената красота на този свят, но също така усещаме трудностите на живота в тази безплодна земя. Затова се преместваме от там и се заселваме в Англия. Оттам започват пътешествията ви из кралствата на Англия. Естествено, играчите могат да се връщат в Норвегия когато пожелаят. Там има доста неща, които могат да се видят и да се направят.

Assassin’s Creed като поредица има много потенциални елементи – морски битки, строене на бази, основаване на братство и т.н. – никое попълнение не може да има всички. Върху кои сте се съсредоточили за Valhalla?

Assassin’s Creed: Valhalla е нашият опит да създадем най-викингското изживяване в света на Assassin’s Creed. Това твърдение е много важно за нас. В него има два ключови елемента. Викингската фантазия, всичките ѝ части, системи и разказ, които ни трябват, за да я представим. Но също така го има и света на Assassin’s Creed – конфликтът между Тамплиери и Асасини и присъствието им в света (естествено, с различни имена през този период). Създаването и комбинирането на всички тези елементи беше изключително важно за нас.

Споменах, че на английска земя ще заселвате народа си и ще изграждате процъфтяващо селище, така че селището е наистина ключово за това изживяване. То е сърцето на мотивацията и е много важна част в механиките на играта. Всяка сграда, която изграждате ще допринесе за геймплея. Всеки герой, който можете да вкарате в селището си има някаква стойност за Айвор и селището. Има и опции за персонализиране на селището.

Но ние сме в Англия, а Англия е враждебна към тези викинги. Така че, за да успеете и процъфтят, играчите ще отиват на набези. Ще правят набези срещу враговете си, но за тази цел ще им трябва кораб. Така че ще имате кораб и екипаж – той ще е от герои, с които се срещате из света и с които пътувате заедно. Има и герои, които можете да персонализирате и изграждате – те са легендарните Йомсвикинги. Вложихме много труд в бойните ви другари – те са хора, които също така живеят в селището ви.

Освен набези има и нападения. Нападенията са срещу грамадни укрепления и са ключови моменти в историята. Това е нещо, което открихме, че се е случвало доста често, така че трябваше да му намерим място в играта и да му дадем голяма стойност. Битките наистина ще са зрелищни.

А и не можем да твърдим, че сме създали върховното викингско изживяване, ако не направим битките точно както трябва. Затова боят е кървав и брутален. Направихме всяко замахване с брадва и всяко отблъскване с щит да са добри. Вложихме много усилия в оръжията от този период и във враговете. Не може да имате добра бойна система, ако враговете не се отличават с нищо. Затова добавихме голямо разнообразие във враговете. Хвърлихме нов поглед върху прогресията и екипировката – раздадохме се във всяко едно отношение, за да създадем най-викингското изживяване.

Има много неща, за които може да се говори, но първото нещо, което искаме да разгледаме е селището. Казахте, че реално то е базата ни. Т.е. излизаш в света, вербуваш хора и те служат в селището ти?

Нещо такова е. Селището наистина е вашият дом в света. Това място расте както със сгради, така и с хора. Винаги започваш от селището си и от него тръгваш да бродиш из света – отиваш на пътешествия. Тези пътувания ви носят различни неща. Понякога са нови хора, понякога са ресурси, от които се нуждаете. Понякога са изненади, които не мога да ви споделя сега. Идеята е, че селището е в основата на всяко пътуване. То е мястото, в което се връщаш, за да персонализираш героя си и да правиш много неща за Айвор. Селището не е като нищо, което сме правили преди. То е ключът към мотивацията на пътуванията и на самия свят.

Споменахте и кораби. Вашият екип преди е работил по Black Flag. Във Valhalla корабите пак ли са със същата важност по отношение на пътуване и изследване?

Корабът е едно от нещата, което искахме играчите да усетят както трябва. Не искаме непрекъснато да казваме нещо на играчите – искаме да го почувстват. Една от характерните черти на Епохата на викингите е, че викингите са успели, защото са имали кораби като Ферарита и реки като магистрали, по които никой не карал. Те са им позволявали да отидат където си поискат с пълна газ и да стигнат зад вражеските линии. Накрая англичаните – или саксонците – започнали да изграждат защити срещу такива неща. Но като цяло искахме играчите да почувстват силата да имаш кораб и да можеш да плаваш из Англия. Така че да, корабът е начин на придвижване. С него можете да вземете ордата си. Но има и много изненади със самия кораб, които сме скрили в играта.

Последната Assassin’s Creed игра на Ubisoft Montreal беше Origins, която въведе повече RPG механики в поредицата. Как бихте описали RPG качествата на Valhalla?

По отношение на RPG и игрова прогресия, искахме нов подход към нея. Искахме нещо, което е по-закотвено в света. Затова напълно преработихме начина, по който работи екипировката. Всяка броня и оръжие, които намирате са уникални. Можете да подобрявате различните части на снаряжението ви. Ако искате да изиграете цялата игра със същата броня/оръжие – имате тази възможност. Може би искате да съберете всичко възможно – и това също е опция. Всичко си има уникална стойност. От един момент нататък ще можете да украсявате екипировката си. Така че подходът ни към този RPG формат е изцяло нов.

Работихме доста и върху способностите и уменията. Играчите имат граф с умения, който развиват чрез приключението на Айвор. С усвояването на нови умения можете да създадете викинга, който искате да бъдете – независимо дали е по по-потайните викинги или от типа „хвърли се в боя и развърти брадвите си“. Всичко от способностите през уменията до оръжията е направено така, че да е закотвено в света и във викингската фантазия, която се опитваме да постигнем.

Бихте ли казали, че този граф на уменията е драстично по-различен от концепцията на „дърво с умения“, в което инвестирате точки и се развивате в дадена посока?

Не бих казал, че е много по-различно. Формата и опаковката му са по-различни. Но истинската разлика е в съдържанието. Типовете умения, които можете да имате и връзките между тях са нещото, което прави системата уникална. А по въпроса с придвижването по дървото, не бих казал, че механиката ни е кой-знае колко по-различна. Нашето съдържание се различава при изграждането на стила ви на игра.

Какви са целите на екипа ви по отношение на битките? Към какво усещане сте се насочили?

Епохата на викингите е била доста брутална. Това е ефектът, който трябваше да постигнем. Някои от ключовите думи, които използвахме в началото на проекта бяха „кървав“, „брутален“, „тежък“. Искахме всеки замах на брадвата да означава нещо – да можеш да го почувстваш. Вложихме доста усилия в това усещане за удар. Но и оръжията също не остават назад. Има доста известни оръжия от този времеви период. Например, кръглият викингски щит. Затова вкарахме кръглите щитове. Добавихме и високи щитове, боздугани, копия, брадви и дълги мечове. Искахме бойната система да изпъкне на този фон от оръжия, които са направили този период от историята уникален и вълнуващ.

Върху тази идея добавихме и възможността да държите две оръжия едновременно. Можете да държите каквато комбинация от оръжия си пожелаете, независимо дали са брадва и меч или две брадви. Ако искате да държите два щита едновременно – успех! Няма да ви спираме. Има си своите плюсове да комбинираш различни видове оръжия. Някои комбинации работят добре заедно. Вложени са много усилия в снаряжението и способностите на играча. В трейлъра можете да видите как Айвор хвърля брадва – това е способност, която можете да придобиете.

Последната част от трифектата е дизайнът на враговете. Вкарахме много разнообразие във враговете ви. Бойната система може да блесне само ако враговете също са добри. Голямо разнообразие, много различни способности, много изненадващи начини, по които враговете могат да използват околната среда (и бойните си другари) срещу играча. Искахме да направим така, че дори и да играете от 10, 15, или 20 часа, пак ще има нещо, което да ви изненада в способностите на враговете.

Враговете имат ли зададени числови нива? А играчите?

Като част от новия ни подход към RPG елементите и прогресията, бих казал, че не е толкова за нива, колкото за чувство на мощ. В зависимост от уменията, които имате ставате все по-могъщи. Това е нашият поглед върху този механизъм в света. Действията ви зависят от способностите ви и това, което можете да правите. Да, има рейтингова система, която в един момент обхваща и снаряжението ви. Но уменията, които придобивате са по-важни. Така че по-скоро преследвахме чувство за могъщество отколкото нива.

В трейлъра виждаме Один за кратко. По-рано говорихте за заземяване на играта – това как балансира духовния елемент в света на викингите?

Както казах, нашата цел е да предоставим най-викингското изживяване в пълните му слава и нюанси. Викингската система на вярвания е била част от ежедневието и е много по-различна от други вероизповедания. При тях не става въпрос за всемогъщо същество, а за правене на сделки с боговете. Те търсят и намират знаци в света. Ако видиш катерица да притича покрай теб, за някого това има духовно значение. Това е нещо, за което загатнахме в трейлъра. Айвор вижда нещо в бойното поле и то за него означава нещо. Ние подходихме към него от неговата перспектива – на някой, който е израснал в културата на скандинавските изповедания, на сагите и историите от този период. В трейлъра сме показали малка част от начините, по които Айвор възприема това. Културната рамка е важен елемент в играта.

Айвор ще минава ли през списък с хора, които трябва да убие както протагонистите в предните игри?

Да. В пътешествието на Айвор ще се сблъскате с Асасини и Тамплиери (или Скритите и Орденът на древните в този времеви период). Те са важна част от приключението му. В даден момент личната му мотивация ще съвпадне с тази на някои от Асасините, с които ще се срещне. Те ще си паснат взаимно и ще работят заедно. Няма да издавам спойлери, но играчите могат да очакват доста готина връзка. Все още не искам да издавам системите и историята. Когато започнахме работа по играта, мантрата ни беше „викингското изживяване в света на Assassin’s Creed”. И двата елемента са важни и са ключови един за друг.

Историята отново ли е представена от гледната точка на Лейла от настоящето?

Продължаваме с историята на Лейла в настоящето. Имаме изненадващо и неочаквано съдържание за играчите, които си падат по него. Това ще го запазим за по-късно. Но играчите могат да очакват изненадващо съдържание в тази рамка.

Ако все още не сте, отдолу можете да изгледате трейлъра на Assassin’s Creed: Valhalla:


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини