Макар и вече години наред да гледаме женски футбол, той така и остава недобре представен във футболните симулатори, което си е срамно. Все пак, футболът е за всички. Женският футбол събира многобройна публика, отдавна имаме европейски и световни първенства по женски футбол, Шампионска лига и турнири. FIFA донякъде поправиха този пропуск, макар и не достатъчно. А сега е ред и на другия известен футболен сим да поправи грешката си.

Тази седмица, Sports Interactive обявиха, че женският футбол идва във Football Manager, като това няма да е отделно допълнение, а ще е интегриран в самата игра.

Няма яснота кога точно женският футбол ще влезе официално в играта, но от Sports Interactive заявяват, че екипите ба студиото работят по пресъздаването на женските отбори и игра по възможно най-автентичния и професионален начин, познат за работата на SI.

„Знаем, че добавянето на женския футбол във FM ще струва милиони и краткосрочните печалби ще са минимални. Но не това е важното. Не е тайна, че женският футбол не е добре представен и нашето желание е да направим, каквото можем по силите си, за да поправим тази грешка. Ние вярваме в равенството между всички хора и искаме да сме част от решението“, цитира PC Gamer Майлс Джейкъбсън, директор на Sports Interactive. От обяснението му звучи така сякаш обаче няма да видим скоро женски футбол в играта. Джейкъбсън обяснява, че тепърва трябва да се изгради базата данни с играчи, да се направи проучване над характеристиките на играчите и техните силни и слаби страни, да се направят съответните промени по гейм енджина спрямо спецификите на играчите (като например по-ниския ръст на жените-варатари от тези в мъжкия футбол). Разбира се, че Sports Interactive са помислили за всичко, до най-малките подробности. А те са наистина много.

„Формата на телата на жените се различават от мъжките, както и костната им структура, така че ние нямаме друг избор и трябва да се върнем от начало и да пресъздадем всички съществуващи дейности по прихващане на движенията, използвайки женски играчи. И не става въпрос да влезем в студиото за няколко дни – ще отнеме месеци, за да изчистим и прецизираме данните, генерирани от всяка една сесия и да я вкараме коректно в мач енджина“, обяснява Джейкъбсън. Да не говорим за финансовата сртруктура на трансферите и заплащането, продължава той. Джейкъбсън споменава и подробности, като уникалните правила на различните женски първенства, влиянието на менструалния цикъл над тренировъчния процес и самите мачове.

„А какво да кажем за бременността? Ако имаме бременни играчи и членове на екипа, дали ще трябват различни 3D модели за различните етапи“, пише той, допълвайки с обяснението за технически подробности, като превеждане на всичко това към интерфейса на играта на различни езици и отново – спазването на различни особености тук. Като например това, че докато има езици, в които няма граматическата категория род, то в други, като немски и френски, всичко ще трябва да се пренапише. Е, поне е някакво начало.

1 2 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари