fbpx
5 C
София

Завръщането на ръчните конзоли и какво вещае това за гейминга през 2023 г.

Nintendo Switch вече има конкуренция и изглежда, че бъдещето на гейминга ще е в ръцете ни

Най-четени

С наличието на Nintendo Switch, мощни таблети и телефони, все по-усъвършенствани виртуални очила и много нови джобни конзоли, цъкането на игри вече не става само пред монитора или телевизора. Разбира се тенденцията беше налична и преди тази година, но през 2022 г. сякаш нещата се раздвижиха драстично. С пускането на пазара на Steam Deck и други ръчни игрови конзоли се получи голям тласък в този формат на гейминга.

Steam Deck на Valve беше едно от най-очакваните устройства през тази година. Популярността му се откроява на няколко фронта: като гейминг PC, тази ръчна конзола показва, че софтуерът вече става по-гъвкав и мобилен, с прескачането през различни екрани. Освен това Steam Deck е и средство за стрийминг на видео игри, което показва как гейминг технологиите започват да се обособяват в различни подкатегории.

Nintendo Switch си остава остаряваща, но все още стабилна конзола. Мобилният гейминг осезаемо се ускорява, благодарение на облачните услуги и подобряването на контролите в игрите. За тази сфера допринасят и разработките на чипове от производители като Qualcomm и нови таблети от рода на Raze Edge. Излизането на ръчното устройство на Logitech, G Cloud,  е друго любимо мобилно творение: мобилно устройство базирано на Android, което разчита на гейм стрийминг.

Освен големите играчи, пазарът се разгорещява и от различни независими малки проекти, които оставят своя отпечатък. Сред тях може да отличим Analogue Pocket и Panic Playdate, чрез които може да преоткриете стотици стари игри и много нови независими заглавия.

В този микс може да добавим и комплектите за виртуална реалност. Отличен пример за това е Pimax Portal. Това е Android базирано устройство, което ще предлага всички познати досега начини на игра, плюс възможността за виртуални изживявания.

Steam Deck: настолен компютър в ръцете ви

Valve успя да го направи! Ръчната гейм система, съвместима със Steam изглеждаше като невъзможна мечта, преди да бъде пусната на пазара. Хардуерът наистина предлага възможности за игра на стотици компютърни игри и се оказа една от най-големите гейминг изненади през годината.

Valve  показа на конкуренцията как се прави и как може да се продължи напред. В действителност компании като Dell и Razer вече имат опит в ръчните устройства, но главно на ниво прототипи. Steam Deck вече е реалност и няма причина да не се появят още такива подобни устройства.

Функциите на Steam Deck и собствената докинг станция му придават модулното усещане на Switch, въпреки че контролите не могат да се откачат. Гъвкавостта на операционната система на Steam Deck е много обещаваща. Тя позволява да се стартират различни игри, дори и приложения, като могат и да се стриймват игри. При Nintendo Switch това не е възможно заради ограниченията от страна на по-старите процесори, които използва конзолата, но Steam Deck доразвива идеята на Switch. Подобни тенденции бяха очаквани като се има предвид, че телефоните в ръцете ни са почти толкова мощни колко лаптоп. Ръчните гейминг конзоли могат да постигнат много повече от това да функционират като настолни машини, а именно да ни предложат връзки в един кросплатформен свят.

Любопитно е да се види какви ще са следващите стъпки на Valve и по-специално в сферата на виртуалната реалност. От години те са активни в тази област и се очаква да произведат собствени виртуални очила Deckard. Дали би било възможно те да са съвместими със Steam Deck? Всички се надяваме да е така!

Стрийм машини: игрите могат да живеят навсякъде

Ръчното устройството на Logitech, G Cloud,  и таблетът на Razer, Edge, имат много общи неща. Идеята, която въплъщава G Cloud е за Android таблет с контроли и със способността да стриймва игри. Raze Edge е една идея по-развита версия като предлага модулен таблет с контролери и по-мощен Qualcomm процесор, който може да работи по-добре с игрите, но и същото предлага стрийминг услуга.

Тези две изделия сякаш следват обещанията от 2014 г., които бяха направени във връзка с Nvidia Shield. Таблет, който беше изпреварил времето си и предлагаше гейм стрийминг още тогава.

Стриймингът на видео игри най-накрая съзря, както в облака така и на ниво конзоли и ръчни конзоли. Може би вие вече се възползвате от такива услуги на телефона и таблета си. Само че с наличието на контролери като Backbone One, Razer Kishi и на специализирани гейминг устройства, мобилните възможностите вече се увеличават драстично.

Analogue Pocket и Panic Playdate: възходът на независимите производители

Върховната ретро ръчна конзола на Analogue, Pocket, и щурото устройство с манивела на Panic са два много различни хардуера. Двете обаче следват една и съща тенденция в гейминга. Pocket предлага чрез адаптери възможност за игра на оригинални касети от Game Boy, Game Boy Advance и Sega Game Gear. Устройството може да стартира и виртуални ядра, за да пресъздаде други гейминг платформи. Panic Playdate предлага собствени „инди“(независими) игри, които могат да се свалят на устройството чрез Wi-Fi. И двете устройства могат да зареждат други независими игри, които са направени специално за тези системи.

В гейминг портала itch.io могат да се намерят експериментални игри, които хората правят за Pocket и Playdate. Независимите гейм дизайнери полагат усилия, за да предлагат игри за всякакви други платформи. Тези две системи обаче са като средства за прокарване на още повече независими игри, които съществуват в изцяло различен свят, извън този на големите гейм студия и хардуер производители. Вероятно има възможности за още такива експерименти.

Може ли виртуалната и обогатена реалност да отворят още една врата?

Pimax Portal е интересен пример за смесване на технологии. Pimax, производител на виртуални очила, работи над подобно на Switch устройство, което е базирано на Android и може да се свърже с виртуални очила. Portal може да бъде едновременно ръчна конзола и самостоятелна система за виртуална реалност. Това е завръщане към старата концепция за базиран на телефони хардуер като Samsung Gear VR и Daydream  на Google, но в много по оптимизиран и развит формат. Това е една идея, която ако се окаже успешна, вероятно ще повлече и други компании.

Много предстоящи да излязат на пазара устройства за виртуална реалност ще могат да се свързват с телефони и по-малки процесори. По този начин са направени Magic Leap 2, a следващите очила за обогатена реалност на Qualcomm са направени така, че да работят с телефони. Предполагаемият VR комплект на Valve, Deckard, вероятно ще може да се свързва с бъдещите версии на Steam Deck.

Може би Apple имат подобни планове за това как и тяхното устройство за виртуална реалност ще функционира заедно с телефони и iPad-ове. При виртуалните очила се забелязва тенденция за намаляване на размера, което прави ръчните конзоли доста подходящ „партньор“.

В тази връзка от Nintendo явно пак са напипали правилната посока с възможността контролерите за Switch да се премахват и да се използват като чувствителни към движение магически пръчки. Сякаш бъдещето на мобилния гейминг е бил пред очите ни през цялото това време!

Какво предвещава всичко това за идната 2023 г.

От много време се чака изцяло ново Nintendo Switch, в бъдеще може да очакваме и следваща версия на Steam Deck (едва ли обаче това ще е през 2023 г.) Знаем, че няколко нови очила за виртуална реалност са на път да излязат, а новите таблети и телефони не престават да ни заливат. Успехът на Steam Deck със сигурност ще окаже сериозно влияние върху компютърния и конзолен гейминг. Това устройство беше оповестено за първи път през 2021 г., така че конкуренцията определено разполагаше с време за достоен отговор. Независимите устройства Pocket и Playdate показват и други начини за съществуване на джобните устройства, извън познатите магазини за апликации. Технологиите вече са налични за едни много по-мобилни и гъвкави хардуерни решения в сферата на гейминга. По всяка вероятност най-използваното ръчно устройство за игри през 2023 г. ще бъде телефонът, но можем да очакваме и много нови хардуерни решения посветени на гейминга, които се събират в дланите ви.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини