След години на спекулации и надежди, през март миналата година, Google представи официално Stadia, тяхното решение за клауд гейминг. Макар и идеята за облачен стрийминг да не е нова (Gaikai, OnLive), то появата на Google и Microsoft вдъхна надежда, че този път технологията ще се задържи. И двете компании разполагат с нужната експертиза и ресурси, за да осъществят идеята. Вероятно обаче Google не подходиха по най-правилния начин при анонса на Stadia, обещавайки функционалности и характеристики, които потребителите все още не виждат. И понеже говорим за не-евтина услуга, мнозина погледнаха укорително към компанията. А когато говорим за пионерска територия, като клауд стрийминга на видеоигри, то грешките на растежа са неминуеми. Но критиките продължават. Поредният представител на гейм индустрията, който не се изказа ласкаво за това, което правят Google със Stadia е изпълнителният директор на Take-Two, Строс Зелник.

Той е гост на конференцията Bernstein Annual Strategic Decisions, където споделя в интервю за Gamespot, че компанията му стои зад технологията, но не е доволен от това, което вижда от Stadia досега.

„Стрийминг технологията е вече тук. Стартът на Stadia беше бавен. Мисля, че имаше прекалено много отправени обещания относно това, което може да достави технологията и разочарованието на потребителите от всичко това“, заявява Зелник.

Основните критики на Зелник към Stadia са по отношение на бизнес страната, но също и това, че услугата не се е превърнала в онази повратна технология, която са очаквали всички.

„Всеки път, когато разширявате дистрибуцията, разширявате и публиката си, което е и причината да подкрепяме излизането на Stadia с три заглавия първоначално и ще продължим да подкрепяме висококачествените стрийминг услуги, стига бизнес модела им да има смисъл“, обяснява Зелник. „Смятам, че с времето нещата тук ще заработят… Но вярата, че стриймингът ще е трансформативен се базираше на гледището, че имате всички онези огромни маси от хора, които се интересуват от развлекателната индустрия, които наистина искат да плащат за това, но не искат конзола. Не мисля обаче, че се оказа точно така“.

Дали клауд гейминг революцията ще се осъществи, дали Google няма да се откажат по някое време от Stadia, подобно на толкова други техни амбициозни проекти? Засега е трудно да се каже. През февруари, представител на компанията отговори на критиките към Google, че забавят анонсираните при представянето на платформата функционалности и идеи, като се аргументира с това, че ще е нужно време, но в крайна сметка нещата ще си дойдат на мястото. Но не е само Stadia. Един друг успешен проект в лицето на GeForce Now на Nvidia, продължава да изпитва сериозни проблеми, макар и те да не са от технологично естество. С голям интерес се очаква отговорът на Microsoft с Project xCloud. Подобно на Google, компанията има ресурсите и технологията, както и експертизата да осъществят своята идея. Но заедно с това те имат далеч по-голям опит в гейминга – както в софтуера, така и при хардуера, и не на последно място имат Game Pass, абонаментната услуга за Xbox и Windows, която вероятно ще бъде обвързана с xCloud.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари