fbpx
2.7 C
София

Играта на Tetris ни помага да борим вредните навици

Най-четени

Преди време изследователите доказаха чрез проучване, че играта на Tetris влияе положително върху зрението ни. Днес, пък, попаднахме на резултатите от друго проучване, според което Tetris, освен това, може да ни помогне в борбата с вредните навици като яденето на нездравословна храна или пушенето.

Така поне пишат изследователи от британския университет Плимът в статия в списанието Appetite. Изхождайки от научния факт, че изображенията са тясно свързани с нуждата ни от определени пристрастяващи неща, учените решили да проверят дали наситени с образи действия – като играта на Tetris – могат да намалят желанието ни на всяка цена да утолим глада си за нездравословна храна или да изпушим още една цигара.

Екипът от изследователи провел експеримент със 119 доброволци, които били помолени да споделят от какво точно чувстват огромна нужда в момента. Повечето от тях посочили тип храна или напитка, 12 човека отговорили „никотин“, а 10 – „кофеин“. Половината от доброволците след това били помолени да поиграят Tetris в продължение на три минути, докато останалите просто трябвало да стоят и да чакат един екран да се зареди.

В крайна сметка, общо 70 от доброволците споделили, че вече не изпитват такова желание да изядат нещо или да изпушат цигара след края на експеримента. Въпреки това, желанието на групата, която играла Tetris, било много по-слабо от това на останалите.

Според изследователите, огромното ни желание да задоволим нуждите си напълно обсебва мозъка ни. Ако, обаче, когато усетим такова желание, започнем да правим нещо, което активира същите мозъчни функции, то ще намалее. Учените твърдят, че това може и да не е Tetris, а каквото и да е друго визуално-ангажиращо нещо, дори, например, изрязване на фигурки от някакъв материал.

 

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини