fbpx
-0.8 C
София

Играта на Tetris подобрява зрението?

Най-четени

3% от населението по света страда от болест на очите наречена амблиопия или позната още като „мързеливо око“. При това заболяване едното око е по-силно развито от другото, затова при традиционният метод на лечение здравото око се прикрива, за да принуди болното да работи повече и да навакса с развитието си. За съжаление този метод не е особено ефективен и работи главно при децата, но не и при възрастните.

Сега обаче изследователи от монреалския университет МакГил са открили един нетрадиционен начин за лечение на амблиопия при възрастни – игра на Tetris. Оказва се, че играта е особено подходяща за хора страдащи от това заболяване, тъй като кара и двете очи да работят заедно. За да свържат падащите блокове с различна форма очите са принудени да работят съвместно и така дори едното да доминира по принцип, по време на игра се постига най-близкото положение до баланс между двете.

Изследователите провели експеримент с 18 възрастни пациента, девет от които играли Tetris с покрито око, а останалите девет – със специални очила, които позволявали на едното око да гледа само падащите блокчета, а на другото – само вече подредените. Две седмици по-късно при втората група било забелязано много по-голямо подобрение при използването на по-слабото им око. Специалистите смятат да проведат още един експеримент, този път с деца.

Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
bildera_
bildera_
8 години

Всички игри са полезни за реакциите, били те истински сред природата или такива зад компютъра. Разликата е, че при първите се развиват много други неща, докато при вторите всичко закърнява, освен мозъка, но и той след време си заминава от напрежението. Разбира се, секс игричките са също полезни, стига да не се прекалява.

shady_boy
shady_boy
8 години

TED – Your brain on video games – според клипа, играта по 1-2 часа на ден. Е ползотворна за мозъка. Хората получават по-добри реакции.

bildera_
bildera_
8 години

Знаех си, че игрите не са загуба на време 😛 Сега остава да обявят и S.T.A.L.K.E.R. за полезна и почвам да ги трепя с превръзка на очите.

Нови ревюта

Подобни новини