Министрите на отбраната на ЕС взеха участие в игра със сюжет на кибервойна, която трябва да подготви Европа за големи кибератаки.

В рамките на срещата на министрите на отбраната на Европейския съюз, в Талин бяха проведени ученията по киберзащита EU Cybrid. В основата на сценария бе фиктивна кибератака срещу военните сили на ЕС, срещу щаба в Рим, както и нападение срещу военноморските сили на Евросъюза. „Целта на това упражнение е да се отговори на евентуална настъпателна кибер-компания срещу военните структури на Европейския съюз в условията на хибридна война“ – каза Европейската агенция на отбраната (EDA), която бе един от организаторите на мероприятието, заедно с министерството на отбраната на Естония.

Ученията продължиха 2 часа, по време на които на министрите на отбраната бе подадена информация за извършено нападение срещу военните структури на ЕС. Те трябваше да реагират за съвсем ограничено време за вземане на решения.

„Кубер-заплахите не познават национални граници и бариери между организациите. Ето защо е важно да се провеждат съвместни учения от този тип между Евросъюза и НАТО. Ние трябва да обменяме информация, за да осигурим по-висока бойна готовност за борба с кибератаките“ – каза министърът на отбраната на Естония Юри Луик.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари