fbpx
-1.8 C
София

Играчите на World of Warcraft в Китай ще трябва да кажат сбогом на любимата си игра

Китайският пазар на игри е пословично рестриктивен, като само няколко големи чуждестранни заглавия са достъпни за играчите там. Популярните франчайзи на Blizzard като Warcraft и Overwatch успяха да пробият, но спор между участващите компании спират играта

Най-четени

World Of Warcraft, една от най-значимите онлайн игри в историята, ще бъде спряна днес за Китай.

Милиони играчи ще бъдат принудени да се сбогуват емоционално със своите фантастични герои, тъй като много публично разривът между разработчика Blizzard и издателя NetEase слага край на 14-годишния договор помежду им.

Warcraft, която излезе за първи път в Северна Америка през 2004 година, първоначално получи разрешение да стартира на известния с рестриктивните си ограничения китайски пазар на игри през 2005 година.

От 2008 година насам сървърите на масовото мултиплейър заглавие на Blizzard в Китай се управляват от NetEase, която също така управлява специално разработени версии на няколко други популярни западни игри като Minecraft.

Blizzard, която е собственост на Activision Blizzard, гигантът в областта на игрите, който Microsoft се опитва да закупи в рекордна сделка за поглъщане на стойност 69 млрд. долара, за първи път обяви, че сделката с NetEase ще приключи през ноември миналата година.

Това засяга не само Warcraft, който има около три милиона играчи в Китай, но и други хитове на Blizzard като мултиплейърния шутър Overwatch, играта с карти Hearthstone и научно-фантастичната стратегия Starcraft.

Грозният спор става публичен

Президентът на глобалните инвестиции на NetEase, Саймън Джу, заяви, че е прекарал „10 000 часа“ в игра на тези игри в унищожително изявление за раздялата.

„Един ден, когато може да се разкаже какво се е случило зад сцената, разработчиците и геймърите ще имат съвсем ново ниво на разбиране за това колко много щети може да нанесе един кретен“, написа той в LinkedIn.

По-рано този месец NetEase отхвърли предложение за удължаване на споразумението с шест месеца, като определи предложението като „търговски нелогично“ и обвини Blizzard, че „иска развод, но все още остава привързана“.

Позовавайки се на близък до Blizzard човек, информационна агенция Ройтерс съобщи, че спорът се дължи на желанието на NetEase за структурни промени, които биха повлияли на контрола на американската фирма върху нейната интелектуална собственост.

NetEase настоява, че „всяко използване и лицензиране на интелектуалната собственост на Blizzard е ставало в съответствие с условията на договора и със съгласието и одобрението на Blizzard“ през целия период на 14-годишното споразумение.

„Искаме да уточним, че никога не сме се опитвали да получим контрол върху интелектуалната собственост от Activision Blizzard – това е неоснователно обвинение“, заяви говорител на NetEase пред Sky News.

Те добавиха: „Начинът, по който се надявахме да продължим да работим с Activision Blizzard нямаше да се различава от начина по който други компании си партнират в нашата индустрия за лицензиране и управление на онлайн игри.“

По-рано компаниите бяха подновили първоначалното си споразумение от 2008 година през 2019-та година.

Играчите имат възможност да „замразят“ героите си

Преди сделката да приключи в понеделник, Blizzard предприе необичайната стъпка да позволи на китайските играчи на Warcraft да „замразят“, иначе казано да изтеглят своите герои и напредъка си, който за някои е продължил хиляди часове.

Техните данни ще могат да бъдат качени обратно в играта, ако Blizzard намери нов партньор за дистрибуция в Китай, който остава един от най-доходоносните пазари в света въпреки ограниченията, наложени от правителството.

Издигането на NetEase до втората по големина компания за игри в Китай се дължи до голяма степен на партньорството ѝ с Blizzard, но собствените ѝ заглавия вече съставляват повече от 60% от приходите ѝ.

Лидерът в индустрията в страната е Tencent, който освен че създава собствени игри, притежава американския гигант Riot, фирмата, която стои зад League Of Legends, и държи дялове в големи западни разработчици като създателя на Fortnite – Epic Games и създателите на Assassin’s Creed – Ubisoft.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини