Игрите са докарали загуба от 3 милиарда долара на Microsoft за 10 години

1
25

Една от дейностите, с които се занимава Microsoft е създаването на компютърни и конзолни игри. Редмъндският гигант развива и собствена телевизионна конзола за забавления, наречена Xbox. Тези дейности са докарали на Microsoft загуба от 3 милиарда долара за последните десет години, съобщи Neowin.

Добрата новина е, че от 2008 година насам игралната дивизия на компанията регистрира малки печалби. Те обаче все още не могат да компенсират много по-големите загуби от предишните години.

Разработчикът на игри Бен Къзинс дори твърди, че компании като Microsoft и Sony продават конзолите си на загуба, очаквайки после да си върнат разходите и да излязат на печалба чрез лицензираното на нови игри.

Загубите на Sony са дори по-големи от тези на Microsoft. Те достигат 5 милиарда долара. В тях са включени разходите за научни изследвания, производство на хардуер, маркетинг, PR и други.

След 2006 година са продадени 70 милиона конзоли Xbox 360, но 40% от тях са купени едва след голямото намаление на цената през 2009 година.

Къзинс вярва, че дните на игралните конзоли са преброени и все повече геймъри ще се ориентират към таблетите и смартфоните, за да играят. Точно поради това и самият Къзинс се е прехвърлил към създаването на мобилни игри преди година и половина. Дали е прав ще покаже само времето.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари