На 15-ти ноември 2016-та година безплатното MMORPG Chaos Saga излезе в Япония. На следващия ден цялата услуга беше спряна поради открити „идентичности“ между играта и Final Fantasy XI. Тази седмица най-накрая отговорното студио се извини.

Braeve, издателят на Chaos Saga, призна, че играта е направила 24 нарушения на авторските патенти на герои и чудовища от Final Fantasy XI и XII. Поради тази причина и Braeve, и операторът на гейм услугата DMM Games отправиха формални извинения.

„Поради нарушенията на авторското право в играта, ние дълбоко се извиняваме за причиненото неудобство на Square Enix“ – Braeve коментира в изявление. Представител на издателя добави, че проблемът е причинен поради малкия екип, който не е проверил финалните асети на Chaos Saga. Още през ноември Braeve обясни че всъщност играта е разработена от чуждестранното студио Lingyao и е лицензирана за продажба в Япония.

Компанията DMM Games, която отговаря за поддръжката на Chaos Saga, направи писмено извинение: „Ние искаме да се извиним най-дълбоко на Square Enix и всички в компанията заради проблемите, породени от нарушаването на правата на Square Enix“. И двете партниращи си компании потвърдиха, че предприемат допълнителни мерки срещу възможността такова недоразумение да се случи отново. Въпреки настоящото мълчание на Square Enix обаче феновете настояват Braeve и DMM Games да бъдат дадени под съд поради мащаба на нарушенията.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
2 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари