Според резултатите на наскоро публикувано проучване от страна на британския Национален тръст по ограмотяване (National Literacy Trust), видеоигрите имат пряка връзка с подобряването на грамотността, позитивната комуникация, творчеството, емпатията и общото душевно състояние в младите хора.

Според изследването, 79% от анкетираните млади хора са отговорили, че освен, че играят игри, те и четат материали, свързани с медията. Това включва: вътрешноигрова комуникация (40%), ревюта и блогове (31%), книги (22%) и фен литература (19%). Заедно с това, над една трета от участниците в изследването са заявили, че играта на видеоигри ги прави по-добри в четенето. Връзката между играта и подобрената грамотност важи в особена степен за момчетата и за тези, които не четат толкова често.

По отношение на последните, игрите изглежда се явяват удачен начин да бъдат ангажирани в света на истории, като 73% от запитаните, които споделят, че не обичат да четат заявяват, че игрите ги карат да се чувстват „повече част от историята“, отколкото четенето на книги. Освен това, видеоигрите се явяват стимул за креативността – 63% от младите, играещи игри се оказва, че и пишат за тях. Тук се включват писане на сценарии (28%), съвети в помощ на други играчи (22%), фен литература (11%) или ревюта (8%).

И накрая, видеоигрите представляват добър начин младите хора да получат така нужната по време на локдауните подкрепа за своето емоционално и душевно състояние. Повече от половината от анкетираните родители споделят, че децата им са говорили за игри през този период и според 60% от тях, това им е помогнало да запазят психическото си здраве.

В изследването са участвали 4626 деца от Великобритания на възраст между 11 до 16 години.

Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови
Отзиви
Всички коментари
ГлупецСиТи Методи
ГлупецСиТи Методи
1 година

локдауните“ – готин превод