Изкуственият интелект AlphaGo победи за трети и последен път най-силният в света майстор по Го. А представителите на DeepMind обявиха, че това е последното събитие, в което ИИ участва като състезател.

Го е една от най-древните игри и доскоро се считаше, че няма компютър, който да играе като професионален състезател поради твърде високото ниво на абстракциите. Броят комбинации в Го надхвърля броя на атомите във Вселената и е невъзможно всички ходове да бъдат заложени в паметта на компютъра. За разлика от шаха, в Го е необходимо изграждането на твърде сложни стратегии и рискови тактики с предвиждане ходовете на противника, нещо което се считаше, че компютрите не могат.

В третата партия китайският майстор игра с белите и се предаде след три и половина часа, въпреки че му оставаха още 32 минути за обмисляне на ходовете. По този начин ИИ AlphaGo спечели срещу човека за трети пореден път.

Представителите на DeepMind, по време на пресконференцията след края на последната партия, заявиха че това е била последната среща, в която ИИ играе срещу човека. Експертите предположиха, че навярно изкуственият интелект няма съвсем да престане да играе Го и тези думи се отнасят само за състезания от подобен тип. Но това изказване може да се изтълкува и по друг начин. AlphaGo вече доказа, че може перфектно да играе Го и е безсмислено да се занимава с нови партии. Вероятно изкуственият интелект ще бъде използван за нещо друго и скоро ще разберем точно за какво.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

4 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари