През лятото на миналата година профсъюзна организация разкри резултатите си от разследване, което се позовава на свидетелства на бивши и настоящи служители на Activision Blizzard. От тях стана ясно за упражняван системен тормоз от страна на ръководството на компанията към по-низши служители, нарушения на трудовата етика и прикриване на нарушенията лично от изпълнителния директор на студиото Боби Котик.

Обвиненията към Activision доведоха до оставки, подаване на съдебни искове и според някои спекулации – до най-голямата сделка в гейминг индустрията. Става дума за мнения, че Котик е решил да продаде компанията, поради страх, че цената ѝ ще падне много.

В края на април, бордът на директорите на Activision Blizzard свика събрание на акционерите, на което официално беше дадена зелена светлина на сделката по сливането на компанията с Microsoft. Преди това обаче, в публичното пространство се появиха SOC Investment Group – голям собственик на акции в издателя – който призова другите акционери да гласуват срещу сделката. Причина за искането им беше именно скандалът, разразил се през 2021 и неговото прикриване, последвалото понижаване на цената на акциите на Activision и потенциала на компанията в бъдеще. Призивът им беше пренебрегнат, но SOC не се отказват.

В края на юни тази година ще се проведе общо събрание на акционерите на Activision Blizzard, на която се очаква преизбирането на настоящия борд на директорите на компанията. И SOC отново излязоха с призив към колегите си.

Инвеститорската група насърчава другите акционери да не преизбират на 21-ви следващия месец Боби Коти, Браян Кели, Робърт Моргадо, Роберт Корти и Питър Нолан. В публикуваното от SOC открито писмо се заявява, че всеки един от горепосочените се е провалил в или не е разбрал, че с години Activision Blizzard са поддържали една небезопасна работна среда, в която са присъствали чести и повтарящи се случаи на сексуален тормоз, атаки и дискриминация по пол. Организацията изразява също така убеждението си, че е задължително на тези директори да се потърси сметка за това, че не са действали адекватно и това е довело до загуба на репутация и срив на цената на акциите на Activision. SOC допълват, че самият акт на изключването им борда на директорите едва ли ще е достатъчно за възстановяването на доверието в компанията.

В началото на този месец дойде и поредния съдебен иск към Activision Blizzard от страна на щата Ню Йорк и искане да се представи подробен отчет за мерките, които компанията предприема във връзка с обвинения, колко са общия брой на делата, които са заведени към Activision.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари