Какво да очакваме от Watch Dogs?

0
39

Неприкосвеността на личното пространство е минало. Всички знаем това. Като започнем от социалните мрежи, които ни следят изкъсо до компрометираните гейминг услуги, които пренасочват финансите ни от кредитните ни карти към банда кибер-престъпници .

Всичко, което правим онлайн е принципно достъпно до всички. Ние отдавна не сме личности вече. Ние сме информационни точки, част от една огромна органична система.

Може би подобни мисли са се въртели и в главите на хората, които стоят зад направата на Watch Dogs – приключението, развиващо се в близко бъдеще – игра вдигнала доста шум на тазгодишното Е3.

Разработена в студиото на Ubisoft в Монреал (Канада) и пазена в дълбока тайна две години, действието на играта се развива в една алтернативна версия на Чикаго през 2013г. в който всички обществени услуги, в това число транспорта, комуникацията и електрическата мрежа са контролирани от една компютърна система.

Гигантската система се управлява не от правителствотото, а от кръг от порочни корпорации, които използват компютърната инфраструктура, за да набавят информация за жителите на града.

В този свят на информационно господство се появява Ейдан Пиърс - мистериозна жертва на системата, който успява да хакне централният компютър и да вземе контрол над почти всеки елемент от гигантската инфраструктурна мрежа на града.

Времето за отмъщение е настъпило.

„За много хора той е олицетворение на „Лудият отмъстител“ и това е едно доста точно схващане“, заявява продуктовият директор на играта Джонатан Морин.

„Той определено не се вписва в представата за супер героя, който носи маска и наметало. Ейдън е обикновен човек, и това му придава по-реалистични характеристики, като и той подобно на много други хора си има и тъмна страна. Но Пиърс има своите мотиви за тази своя тъмна страна, тъй като личността му се е формирала в сянката на насилието.“

„В миналото не малко хора са пострадали, заради него. Той е бил обсебен от това да защитава и следи. Това е именно причината да кръстим така нашата игра – Watch Dogs (от англ. „кучета-пазачи“)“, продължи разказа си Морин.

В хода на играта, вие разбирате, че независимо от опитите му да защити хората около себе си, той се проваля за пореден път. Този път, той трябва да направи всичко по силите си, за да стигне до истината и да пребори корупцията.“

„Всичко по силите си“, както става ясно по-късно, означава да използва градската инфраструктура като свое оръжие.

Играещият има контрол над смартфона/PDA-устройството на Пиърс през цялото време. Те могат да достигнат всяка една информационна точка от картата, както и да насочат своите действия спрямо всеки играч от играта.

Така например, когато се намира в откритата художествена галерия от един от неговите врагове – Доузеф ДеМарко – Пиърс си набелязва жена, служител на ДеМарко, като успява да хакне телефона и, и да подслуша разговор от който разбира, че ДеМарко пътува към галерията.

От тук нататък, целта на Пиърс е проста – да ликвидира ДеМарко. За това обаче на играещият му се предоставят няколко възможности. При демонстрацията на Е3, сценаристът на играта Кевин Шорт, предтави един възможен начин.

Той изкара Пиърс на улицата, където успя да хакне светофарите по пътя на неговата цел, което предизвика задръстване, което спря движението на ДеМарко.

След кратка престрелка, ДеМарко бе ликвидиран. Но, разбира се, покушението над ДеМарко можеше да бъде осъществео и по друг начин.

Демото завърши с преследване с коли, в което Пиърс участва с автомобил, който е откраднал по-рано, а по петите му е чикагската полиция. С наближаването на един подвижен мост, Пиърс хаква системата управляваща моста, като кара транспортните платформи да започнат да се вдигат. Колата му полита над разделящите се една от друга платформи, оставяйки полицаите от другата страна моста, докато Пиърс продължава пътя си напред.

Играта предлага изключително много и занимателни характеристики.

Като да речем това, че вървейки по улицата, вие може да хаквате телефоните на пешеходците, да разглеждате профилите им. Понякога те могат да ви помогнат в мисията, и това да стане именно, благодарение на хакването на мобилните им устройства.

Морин разкри и още нещо интересно, този път отнасящо се до философията на играта

„В повечето игри, ако предизвикате инцидент в който да пострадат хора, това ще ви донесе награда, но в нашата игра нещата стоят по различен начин. Ние се интересуваме от последствията – какво се случва с хората, замесени в инцидента? Искаме да покажем човешката драма, която стои зад въпросният инцидент или катастрофа. В демото показахме как нашият герой предизвиква катастрофа като част от плана по ликвидирането на ДеМарко, но в нея умират хора. Начинът по който реагирате на това ще повлияе на начина по който ще ви възприемат хората.“

Официална дата за пускане на играта все още не е обявена, но се очаква това да се случи през 2013г. и засега е известно, че ще бъде пусната за Xbox 360, PlayStation и PC.

Очаквайте още подробности.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари