fbpx
18.2 C
София

Какво е към днешен ден положението със стартирането на Xbox игри на РС

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Ежедневен автор на новини. Увличам се от съвременни технологии, оръжие, информационна безопасност, спорт, наука и концепцията Internet of Things.

Още от излизането на първата Xbox конзола феновете си задават въпроса: може ли игрите за тази платформа да работят на РС? След като Microsoft притежава Windows и Xbox, пък и самата конзола е един вид Windows компютър (използва DirectX модули), е редно всяко заглавие да функционира и на големите щайги. Има обаче някои разлики в софтуера и хардуера на двата вида устройства, които пречат на някои видеоигри да работят и на двете. Отгоре на всичко стои и въпросът с ексклузивността.

Към момента Microsoft е вградила огромна част от Xbox инфраструктурата в билдовете на Windows 10. И досега почти всичко, издадено от компанията, работи на всяко Microsoft устройство. Принципно Windows системата работи със съвместимостта много умело. Първоначално тя тегли игрите, които сте си поръчали през Store, директно през Xbox сървърите. Тези издания обикновено използват файловия формати .xvc, ексклузивен за Xbox. PowerShell платформата дава възможност до известна степен да инсталира такива файлове на Windows 10 компютри. На разположение са и някои специални драйвери ( Microsoft Gaming Filesystem и Microsoft Gaming Install Filter).

В последните дни корпорацията експериментира със специални билдове на Windows 10, които да стартират ограничени издания на игри. В момента се изследва State of Decay, чието Xbox издание не може и да се инсталира на персонален компютър. Инструкциите са написани, инсталират се DirectX пакети, но когато стане въпрос за стартиране на играта, системата не знае къде какво да търси. Много потребители, включили се в Windows Insider програмата, се опитват да стартират заглавието посредством малката помощна програма, наречена Microsoft Gaming Services.

В следващите версии на Windows 10 се планира дори още по-широко вграждане на Xbox платформата до етап, в който системата да използва същия Direct3D метод на визуализация. На обикновения потребител рядко би му се наложило да инсталира Xbox издания на игри на Windows компютъра си. С някои ексклузиви обаче (като Forza Horizon 2 или Halo 5) това би се наложило. От друга страна, Microsoft не би трябвало да има и интерес в това. Ако всичко, което работи на Xbox One, може да се използва и на Windows 10, можете просто да си купите PlayStation 4 и да играете всяка игра на света. От друга страна, съществува възможността да ви излезе по-евтино да купите конзолата за $400 отколкото мощен компютър. От това най-много биха спечелили разработчиците на игри и софтуер, за които разширената интеграция би спестила време.

Microsoft вече работи върху няколко проекта за единна Windows платформа (OneCore). Тя може да обедини заедно Surface Hub, Xbox, HoloLens, IoT устройства, сървъри, персонални компютри и таблети. Според обществеността това решение би било по-удобно за всички, като би увеличило продажбите на компанията многократно. В бъдеще би трябвало да се обединяваме, а не разделяме…


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини