Facebook обяви, че вече няма да прибира солидните 30 процента комисионна от микротранзакциите в своята Instant Games платформа за Android игри.

Instant Games са кежуъл заглавия, които могат да се споделят и играят в приложения като Facebook Messenger. Facebook стартира Instant Games през 2016 г. и тя постигна добри резултати с игри като Words With Friends на Zynga и Tetris. През април платформата излезе от своята бета фаза и Facebook активира микротранзакциите като форма на монетизация, като добави още и реклами.

Първоначалната договорка бе 70 процента от тези приходи да отиват у разработчиците, а социалната мрежа да прибере 30 процента. Но той като игрите са на Android, създателите им трябва да споделят приходите си с Google. Така се оказа, че Google на практика взима 30 процента от цялата сума, а Facebook – още 30 процента от това, което е останало. Така разработчиците останаха едва с 49 процента от всичките приходи на игрите, които те самите са създали.

Така след преоценка на ситуацията Facebook решава да се откаже от своя дял и остава таксата само към Google заради Android.

Вградените в игрите реклами ще останат. Рекламите са от типа click-to-play, където потребителите гледат реклама, кликват на нея и директно отиват в Instant Game игра във Facebook и Messenger. Социалната мрежа обяснява, че иска платформата Instant Games да се основава на солидна икономика за разработчиците и това налага промените.

4
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
2 Коментари
2 Отговори на коментарите
3 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментатор
Коментатор

Бах си сметките- 30% за Andrid, 30% за Facebook и 49% за разработчика ?!?

RRR
RRR

Научи се да смяташ! Гугъл: 30% от 100% и остават 70%. После фейсбук вземат 30%, но от тези 70%, което е 21%. 70% – 21% = 49% – това остава за разработчика.

асд
асд

😀 Нагледно – Ако една игра струва 100 лв. /че лесно се смята % със 100/
Face взима 30% – остават 70 лв. От тях Гугъл взима 30 % -> остават 49 лв., което е 49 % от първоначалната сума /100 лв./ 😉

the professor
the professor

интересно ми е дали вземат нещо, ако приложението е безплатно…