Как да играем Rage 2 на вградена видео карта?

0
525

Като продължение на популярен шутър от първо лице от 2011, Rage 2 взема пост-апокалиптичния екшън на предшественика си и го усилва на макс. Но можете ли да играете тази популярна игра, ако нямате допълнителна видео карта?

Според Bethesda, минималните изисквания са Nvidia GTX 780 или AMD R9 280, а за препоръчителните изисквания са посочени GTX 1070 и AMD Vega 56. Но, с правилните настройки, можете да постигнете задоволителните 60 кадъра в секунда на вградена AMD видео карта и скромните 30 на Intel HD графики.


Минимални изисквания
(според Bethesda)

Препоръчителни изисквания

Процесор

Intel Core i5-3570 / AMD Ryzen 3 1300X

Intel Core i7-4770 / AMD Ryzen 5 1600X

Видео карта

Nvidia GTX 780 (3GB) / AMD R9 280 (3GB)

Nvidia GTX 1070 (8GB) / AMD Vega 56 (8GB)

RAM

8GB

8GB

Дисково пространство

50GB

50GB

 

Менюто с настройки

За разлика от първата Rage, която използваше idEngine, Rage 2 използва Apex Engine на Avalanche, който за съжаление е по-малко податлив на модификации, но е добре оптимизиран.

 

Ако започнем от менюто с настройки, е доста лесно да свалим повечето до най-ниската им стойност или да ги изключим изцяло.
Но тук има 2 неща, които трябва да се отбележат:

Първото е да не разчитате на автоматичните настройки. Според опита на Tom’s Hardware, те слагат високи настройки на всичко от вградена Vega видео карта до GTX 1050 Ti, и двете от които не могат да ги поддържат.

Второто е да сложите Resolution Scaler на Manual. На теория, динамичната опция би трябвало да намали този процент, за да може да поддържа определена резолюция, но по време на тестовете на Tom’s Hardware не са били забелязани никакви промени.

Manual опцията ви позволява да намалите резолюцията на рендериране до фиксиран процент и след това картината да бъде „разтеглена“ до резолюцията, която сте избрали. Това може да е изключително ефективно на по-слаби видео карти.

За щастие, минималният процент на резолюцията е изцяло отключен, за разлика от други игри, където е ограничен до 30%, 50% или 70%. Тази настройка е много силна, затова тя трябва да е първото нещо, с което да експериментирате, ако играта ви насича на ниски настройки.

Нека влезем в конфигурационните файлове и да се разровим по-надълбоко.

Конфигурационен файл

Конфигурационният файл за Rage 2 се намира в

C: Users [Потребителско име] Saved Games id software rage 2 settings.ini

В графичния раздел могат да се намерят доста опции, които са все още включени. Разбира се, единствено TextureQuality носи някаква значителна промяна. Когато TextureDetail е сложена на 0 се наблюдава по-малка употреба на VRAM. Това не е от значение при допълнителните видео карти, но понеже вградените видео карти използват RAM паметта на системата, при тях се наблюдава по-значителен ефект.

При намалянето на WaterDetail и Aniso до 0 не се забелязва особен ефект, но можете спокойно да го направите без да се притеснявате от проблеми.

В „Game” секцията на файла има интересна опция, която не се вижда никъде в менюто с настройки, а именно – ReducedGore.

Първият тест е бил на лаптоп MSI GL62M-7REX с допълнителна GTX 1050 Ti видео карта. При тази конфигурация се наблюдава значително забавяне при убиването на определени врагове, които се разпръскват на много кървави парченца по пода.

С променянето на настройката ReducedGore на 1 се включва цензуриран режим, който не премахва изцяло кървищата от играта, но значително омекотява смъртта на по-далечните врагове и премахва много от парченцата от тези, които са по-наблизо. Допълнителният ефект от тази настройка е, че значително намалява забавянията.

Тест – лаптоп с GTX 1050 Ti

MSI GL62M-7REX е бюджетен гейминг лаптоп с процесор Intel Core i7-7700HQ, 8 GB DDR4 RAM и GTX 1050 Ti видео карта с 4GB VRAM. Тази конфигурация обикновен е достатъчна за минималните изисквания на повечето игри.

При ниски настройки и 1080p резолюция, лаптопа успява да произведе около 50 кадъра в секунда на Rage 2. Както казахме по-рано, убиването на някои врагове отблизо може да причини насичания с включени кървища.

Ако желаете стабилни 60 кадъра в секунда, можете да намалите процента на резолюция на 80%.

Тест – Ryzen 3 2200G

Ryzen 3 2200G е с вградената видео карта Vega 8, която е една от най-мощните вградени видео карти на пазара. В комплект с 3000 MHz DDR 4 RAM в „dual channel” режим, при намалени настройки, намалени текстури и кървища и процент на резолюцията на 70%, играта успява да се задържи над 60 кадъра в секунда на 720p резолюция.

След това от Tom’s Hardware са тествали вградената видео карта Intel HD 630 на Core i7-7700HQ на лаптопа MSI GL62M-7REX

Intel HD видео картата не може да се сравнява с Vega по производителност и при 30% резолюция на 720p, намалени текстури и кървища, играта успява да се задържи около 30 кадъра в секунда при всякакви ситуации в играта.

Може ли играта да се играе на толкова ниска резолюция? Това зависи от самия дизайн на играта, по-точно силуети и контраст. Ако в играта героят е направен така че да се разпознава само по силуетът му, играенето на ниски резолюции е по-лесно, особено ако враговете изпъкват сред заобикалящата ги среда.


В случая на Rage 2, силуетите не са силната ѝ страна, но са достатъчно добри, за да може да се играе на ниски резолюции.

Заключение

Ако разполагате с видео карта, която е между Intel HD и вградената Vega 8 видео карта, и използвате информацията от тази статия, с малко модифициране на настройките бихте могли да започнете с този отличен шутър.

Конфигурация

Настройки

Резултат

i7-7700HQ
8GB DDR4 RAM
GTX 1050 Ti

Ниски
1080p, 100% резолюция

50 кадъра в секунда

Ryzen 3 2200G
8GB DDR4 RAM 3000 MHz
Вградена Vega 8

Ниски, намалени текстури изключени кървища.
720p, 70% резолюция

60 кадъра в секунда

i7-7700HQ
8GB DDR4 RAM
Intel HD Graphics 630

Ниски, намалени текстури изключени кървища.
720p, 30% резолюция

30 кадъра в секунда

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари