Кармак: Oculus не ползва код на Zenimax

0
29


Oculus отново е на челните страници на медиите и през май, но този път това не е ново видео представящо възможностите на шлема за виртуална реалност. Новините около компанията и технологията са свързани с обвиненията на ZeniMax, които уличават Джон Кармак в кражба на интелектуална собственост.

Кармак, основател на id Software (Quake, Doom) и водеща фигура в студиото собственост на Zenimax премина в редиците на Oculus VR в края на миналата година, където пое позицията на главен технологически мениджър. Сега ZeniMax твърдят, че Кармак е отнесъл със себе си в новата си компания технология, която той е разработил по времето, когато е работил в id и тази технология е собственост на студиото-майка.

„ZeniMax потвърждават, че наскоро изпратихме официално писмо относно наши законни права към Oculus по отошение на собствеността на ключова технология, използвана от Oculus за разработката и разпространението на Rift“, се заявява в официално изявление на студиото, цитирано от WallStreet Journal.

„Технологията на ZeniMax не може да бъде лицензирана, трансферирана или продавана без съгласието на студиото. Претенциите на ZeniMax са предизвикани от това, че Кармак и други провеждат задълбочени изследвания над технологията за виртуална реалност, докато са служители на студиото. ZeniMax осигури необходимата VR технология и друга помощ на Палмър Лъки (основател на Oculus VR) и други служители на Oculus VR през 2012 и 2013 г., за да може Rift да се превърне в пълноценен VR продукт, който задминава всеки друг подобен на пазара“, се заявява също в прес-съобщението.

„Проприетарната технология и ноухау, което господин Кармак разработи в качеството си на служител на Zenimax и ползвани от Oculus, са собственост на Zenimax. Още преди придобиването на Oculus от страна на Facebook да бъде обявено, господин Лъки писмено удостовери юридическата собственост на ZeniMax върху интелектуалната собственост. Освен това, господин Лъки се съгласи да не разкрива въпросната технология на трети страни без да се дава изрично одобрение за това. Oculus използва и експлоатира технологията и интелектуалната собственост на Zenimax без каквато и да е била компенсация, признаване на авторството или благодарност за това към Zenimax. Двете компании се опитаха да стигнат до споразумение, което да включва компенсация за Zenimax за ползването на интелектуалната собственост чрез поделено право на собственост над Oculus, но така и не бе постигнат резултат, който да удовлетворява и двете страни. Ние вярваме, че трябва да повдигнем този въпрос сега и Zenimax ще предприеме всички необходими мерки, за да защити своята собственост“, завършва съобщението.

Реакцията на Кармак по повод обвиненията на студиото бе повече от лаконична и тя се изразяваше в публикация в социалната мрежа [url=https://twitter.com/ID_AA_Carmack/statuses/461918500307472384]Twitter[url], където той написа просто: „Oculus не използва код, който съм писал, докато бях в Zenimax“.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари