Китайската телекомуникационна компания Tencent през следващите пет години ще вложи $14,6 милиарда в киберспортната инфраструктура в страната. Тази огромна финансова сума ще бъде изразходвана за създаване на нови игрови лиги, турнири и състезания, асоциации, както и за построяването на специален индустриален парк.

Информацията е на уеб-портала Esport Observer, който добавя, че Tencent е включен в десетицата компании с най-голяма пазарна капитализация. Тази гигантска корпорация притежава не само популярният в Азия месинджър WeChat, но и гейм-разработчика Riot Games (играта League of Legends), както и 84% от финландският мобилен разработчик Supercell (играта Clash of Clans).

Инвестициите в киберспорта трябва да ускорят развитието на този и така бурно развиващ се икономически сектор. Според информацията на аналитичната агенция IDC, общият доход на китайската киберспортна продукция миналата година е нараснала с 52%, достигайки доход от $7,3 милиарда. От тази сума 34% са генерирани от мобилните игри, като например Clash Royale, за което Tencent органиязира специален турнир с награден фон $1 милион.

Tencent обяви, че за развитието на киберспорта се споразумява с правителството и другите китайски компании. Така например, Vivo е съгласен да произвежда фирмен телефон за King of Glory Professional League

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари