fbpx
0.3 C
София

Китай съставлява почти 25% от световния пазар на видео игри въпреки правителствените разпоредби

Най-четени

Създаването и пускането на видео игри на китайския пазар винаги се е считало за рисков бизнес от разработчиците. Правителствените регулации, тежката бюрокрация и редица други административни и законови спънки, често отказват големите компании от амбициите им да търсят реализация на своите продукти в страната. Въпреки всички тези трудности, приходите, генерирани от търговията с компютърни игри в азиатската държава, представляват цели 24,8% от глобалния пазар. Това отрежда на Китай челно място в класацията по този показател, като изпреварва обичайните лидери Япония и САЩ.

Aнализ на пазара, направен от Newzoo, отчита не само огромните суми пари, които се завъртат на гейминг борсата в страната, но и разкрива повече за влиянието на правителствените рестрикции върху нея. Според проучването законите в Китай ограничават потенциала на търговията с игри и всъщност пречат на още по-сериозното покачване на приходите в сектора.

По-строгите разпоредби в страната започнаха да влизат в сила в началото на новия век, когато от Пекин започнаха да изискват от всички създатели на видео игри да получат специален лиценз, издаден от държавата, ако желаят да продават на нейния пазар. С течение на времето бяха приети допълнителни правила и закони, които да направят процеса по издаването още по-стриктен. През 2021 година бе създаден закон, според който китайското правителство трябва да направи оценка на играта по определени параметри, преди тя да бъде пусната в продажба. Някои от най-важните критерии, за които се следи, са как съдържанието на продукта ще повлияе на социалните ценности на местното общество, вреди ли на човешката психика и може ли играчите да научат повече за китайската култура и наука.

Законите в страната също така ограничават достъпа на непълнолетните до дигиталните забавления. През изминалата седмица правителството прие нови разпоредби, които засягат 75% от лицата под 18-годишна възраст. Според една от тях децата няма да могат да играят на мобилните си телефони между 22:00 и 8:00 часа, освен ако не отключат устройството си посредством лицево запознаване. По този начин властите в Китай смятат, че ще се справят с пристрастяващия ефект на видео игрите сред някои от подрастващите.

Изследването на Newzoo отбелязва още един странен феномен, който противоречи на тези почти 25% пазарен дял. От началото на новото хилядолетие количеството на одобряваните от Китай игри неизменно намалява през всяка една година до сега. Нещо повече. Изминали са над 500 дни от както чуждестранна електронна игра последно е получила лиценз за местния пазар. Това означава, че нито едно от заглавията, излезли през 2022 година, не отговаря на държавните критерии, а от Blizzard дори прекратиха 14-годишното си сътрудничество с китайската компания NetEase.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини