Преди три години, Epic Games анонсираха появата на свой собствен магазин за PC игри. Създателите на Unreal Engine и Fortnite декларираха и смело обещание – да се конкурират сериозно с Valve на полето на дигиталната дистрибуция на видеоигри – сериозна амбиция, която беше посрещната по-скоро със снизхождение от страна на мнозина – все пак това е Steam – господарят на този пазар. Вече сме 2021 и никой не гледа със снизхождение или насмешка на Epic Games Store. Агресивната политика на компанията, предлагаща безплатни игри всеки месец, по-голям дял на разработчиците от продажбите на техните продукти и ексклузиви от големи гейм студиа, направиха от Epic Games Store сериозен играч на пазара. Но има нещо, което дразни много потребители на магазина – все още не съвсем оптимизираното състояние на лаунчъра.

Днес, играта на видеоигри за персонални компютри не е като преди. За много от тях ви трябва някакво допълнително приложение, което да е включено постоянно – клиента на магазина, от който сте закупили играта. Нормално е едно приложение, което върви във фонов режим да влияе малко или много на работата на машината, а с това и на батерията, ако ползвате лаптоп или таблет. Понякога обаче, даденото приложение влияе сериозно и това не е добре. Хората от PCWorld са забелязали това, което и мнозина от потребителите на магазина на Epic Games и са решили да документират наблюденията си, провеждайки тест за влиянието на клиента на магазина върху живота на батерията на мобилно устройство в случая, това са били две Surface устройства: Microsoft Surface Pro 7+ и Microsoft Surface Laptop 3. Първото устройство е таблет с 11-то поколение Ice Lake процесор, второто – лаптоп с Ryzen процесор. В първия случай, те провеждат тест с включено приложение във фонов режим (скрито в лентата за задачи) и вписани в акаунта си – батерията пада с цели 20% или близо два часа.

„Ние също опитахме да заредим магазина, но без да се вписваме (магазина на Epic остана в таскбара, скрит сред другите приложения). Тези резултати съвпаднаха в общи линии с оценката за живот на батерията с положението, при което бяхме вписани. И накрая, ние инсталирахме клиента и излязохме напълно от приложението. Това, за щастие, разреши проблема и живота на батерията се върна към състоянието, отчетено при „чист“ компютър“, пишат от PCWorld. Същият тест, проведен с клиента на Steam, показал съвсем минимално влияние на батерията. И понеже, тестващите искали да проверят дали това не е проблем, свързан конкретно с процесора на Intel и неговата платформа или самия таблет, те провели сходна серия от тестове и с второто посочено устройство, което има за основа процесор Ryzen и разбира се е лаптоп, а не таблет. Макар и ограничени, въпросния брой тестове потвърдили резултатите от първия тест. Клиентът на Steam пък се представил още по-добре от първото устройство. Журналистите се свързали за коментар относно наблюденията си с Epic, откъдето припомнили, че компанията оптимизира постоянно своя софтуер.

„По правило, ние активно работим по подобряването на представянето и редуцирането на консумацията на енергия от клиента. Тя варира в зависимост от това дали прозореца на клиента е отворен или не“, отговарят от компанията. Изглежда, че те пренебрегват да отбележат сравненията с клиента на Steam.

А че Epic наистина работят усърдно по известните им проблеми, не може да се отрече. По-рано тази година, компанията издаде нова версия на клиента на магазина след доклади за нежелано натоварване на процесора на компютъра от страна на приложението, както и необичайния обем данни, които той изпраща към сървърите на Epic. В тази връзка, между другото, теста на PCWorld изглежда леко несъвършен и резултатите от него вероятно щяха да са даже по-негативни, защото в предварителните условия за провеждане на изпитанията, които посочват те е това, че тестовете са проведени с активиран „самолетен режим“ на устройствата – т.е. без Интернет.

5 1 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари