По време на тазгодишното издание на The Game Awards Kojima Productions и Sony анонсираха Death Stranding 2, продължение на едноименната игра от 2019. По-късно самият Хидео Коджима разкри, че той е взел решението да пренапише изцяло сценария на играта, а причината за това е било глобалната коронавирусна епидемия. Мнозина сметнаха първия Death Stranding за прорческа игра, заради централните теми в нея, които бяха изолацията и нуждата от това хората да се свързват помежду си. Безпилотни летателни апарати, използвани в бой, фалшивите новини и появата на „пост-истината“, а с Metal Gear Solid 2 от 2001 и катастрофално събитие, което ще се случи в Ню Йорк. Добавете към това и темата за принудителната изолация на хората в Death Stranding и ще разберете защо освен за гений в гейм индустрията, мнозина считат Коджима и за нещо като пророк.

В наскоро публикувано интервю на IGN с Коджима, той обяснява, че е почувствал, че ако представи историята във вида, в който я е бил написал е нямало да се хареса на хората – Коджима започва работа по Death Stranding 2 веднага след завършването на DS1.

„Същото беше и с 9/11 (има предвид самолетните атаки от 11.09.2001 в Ню Йорк – б.а.) и Metal Gear Solid 2. „Литературата се променя, когато нещо толкова значимо се случи. Когато се случи нещо, което никой не е мислел преди, че е възможно, написаните преди това неща изглеждат по-неефективни в качеството си на развлекателен продукт. Ето защо аз пренаписах изцяло DS2 заедно с темите вътре в нея. Не може да се преструваш, че не се е случило нещо толкова голямо. И докато видеоигрите се базират на персонажи, които не са обвързани с реалността ни, играещите са минали през пандемията и една история, написана преди това просто не би им харесала по същия начин, независимо дали става дума за фентъзи или научна фантастика“, обяснява Коджима.

Може би и това е причината, поради която Коджима е вмъкнал в следващата си игра нещо различно по отношение на начина, по който си комуникират героите. Макар и да не издава подробности около сюжета, той припомня нещо важно, които мнозина са си спомнили по целия свят в последните три години.

„Death Stranding беше история за свързването на отдалечени места – А и Б. Както Интернет, нали? Мога да проведа видеоконферентен разговор с Америка и нашите две точки ще се свържат по този начин за определен период от време. Това не е нещо негативно само по себе си, но истината е, че хората не са стационарни същества. Ние се движим и в хода на този процес срещаме неочаквани хора, виждаме нови неща или дори се проваляме от време на време. И това мисля е причината да еволюираме като вид – сборът от тези непредвидими и случайни преживявания. Това се явява и причината да смятам, че е малко подвеждащо да се втурваме към неща, като метавселената или Anywhere Door на Doreamon. Просто защото се е случил Covid“.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари