Последните три години безспорно изглеждаха като някаква мрачна серия от експерименти, от които тепърва ще се вадят изводи. Един от тези експерименти без съмнение се явява сравнението между единствено онлайн взаимодействието и начин на живот на хората, съпоставен с живия, физически контакт. Поставени в изолационна среда, хората продължаваха да работят и общуват помежду си, да извършват толкова много ежедневни дейности, но единствено онлайн. Любопитен експеримент на група учени прави опит да докаже, че ние се свързваме успешно с другите онлайн не само с гласа си, но и на едно подсъзнателно ниво, и то без нуждата от гласов или визуален контакт с другия. Изследването установява постигането на пълна синхронизация на мозъчните вълни, като площадка за този експеримент се явява онлайн игра, която е била разработена специално за целта на проучването. „Успяхме да покажем, че може да бъде осъществена фазова синхронизация между два мозъка без нуждата от физическо присъствие на другия човек“, споделя един от ръководителите на изследването – Валтери Уикстрьом от Университета в Хелзинки, Финландия.“Това открива допълнителни възможности да изследваме ролята на този механизъм на социалния мозък в онлайн взаимодействието“.

В хода на изследването 42 финландски студента са били разделени по двойки и помолени да играят специално за целите на експеримента създадена видеоигра, в която заедно контролирали състезателен автомобил по четири различни писти. Единият от тях управлявал скоростта, а другият посоката на движение, като след определен период те разменяли местата си, изигравайки всяка писта по два пъти. Двамата участника се намирали в две звукоизолирани стаи и без възможност да комуникират по какъвто и да е начин помежду си.

В същото време двамата носели на главите си ЕЕГ скенери, които следели мозъчната им активност в реално време чрез електрически сигнали. Това, което открили провеждащите експеримента е постигането на пълна синхронизация на алфа, бета и гама вълните на двамата участника.

Наблюдавано било също така, че колкото по-синхронизирани били гама вълните на двамата участника, толкова по-добре било представянето им в краткосрочен план, а по-висока синхронизация на алфа вълните водела до по-добро общо представяне на участниците. Освен това в хода на играта, синхронът между техните мозъци намалявал, но той се оказвал още по-силен във втората игрова сесия.

„Това изследване показва, че междумозъчната синхронизация се случва и по време на кооперативни онлайн игри и това може да бъде измерено и проверено. Развиването на аспекти в игрите, които водят до повишена синхронизация и емпатия може да има положителни ефекти и извън областта на видеоигрите“, убеден е Уикстрьом.

„Ако успеем да създадем интерактивни дигитални преживявания, които активират фундаменталните механизми на емпатията, то това може да доведе до по-добри социални взаимоотношения, самочувствие и продуктивност онлайн“, коментира на свой ред проекта когнитивният невропсихолог Катри Саррикви, който се явява ръководител на целия проект.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари