Пълна със страхотни игри и ретро емулатори, PlayStation Vita е най-великата портативна конзола в историята. Nintendo Switch може да направи революция при преносимите конзоли, но не беше първият в тази категория. Същото обещание за „конзолни „игри в движение“ бе направено от Sony с PlayStation Vita преди около 6 години. За разлика от Switch, обаче, PS Vita не успя да завладее геймърите и разработчиците, особено на западните пазари. Сега изглежда, че PS Vita гордо затваря страницата на официалната си поддръжка от Sony, след като компанията потвърди, че производството на физически игри за преносимата конзола спира.

Ако Wii U беше грешен ход на Nintendo, PS Vita беше такъв за Sony. Макар да събрала сплотена група фенове в родната си страна, конзолата не натрупа толкова голямо внимание в Северна Америка и Европа. Част от това беше заради използването от Sony на патентована карта с памет, която може да бъде използвана само за PS Vita, което ненужно увеличава общите разходи.

Пътуването на конзолата може да е близо до своя края. Съобщение, изпратено до разработчиците, получено от Kotaku и неофициално потвърдено от компанията, казва, че производството на Vita GameCard, физическият формат на заглавията на Vita, завършва към края на фискалната 2018 г. В календарни срокове това означава до 31 март 2019 г.

Разбира се, този краен срок засяга само физическите копия на играта. Цифровото разпространение чрез PSN ще продължи, поне докато самата PS Vita още получава игри – а през пролетта на 2018 г. такива излизат доста често. По-важното обаче е, че потребителите и търговците на дребно ще бъдат принудени да действат бързо, ако искат да се сдобият с физически носители. Заявки за продуктите си на Vita разработчиците и издателите трябва да изпратят до 28 юни тази година. Колко дълго PS Vita ще остане активна след това обаче, е следващата голяма въпросителна.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
1 Коментар
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари