Сделката по придобиването на Zenimax от страна на Microsoft внесе сериозно раздвижване в гейм света, а заедно с това и много неизвестни. Най-вече за бъдещето на Bethesda и техните поредици. Какво ще се случи с Fallout или със Skyrim? До каква степен ще е афишираната от Редмънд свобода, която ще даде на студиата, които влизаха под шапката на Zenimax? Засега няма нищо сигурно за бъдещето и ще трябва да почакаме и да видим, защото нито в Microsoft, нито от Bethesda са словоохотливи по темите за бъдещето. Наскоро обаче, човек близък до Bethesda реши да сподели вижданията си по много въпроси – основателят на студиото Кристофър Уивър. Напуснал през 2002 Bethesda, до 2007 той все още държи голям дял в студиото, но днес нещата са различни, макар и все още да притежава акции в компанията.

От разговора му с Inverse, разбираме, че Уивър е знаел за сделката преди тя да се осъществи и определено е доволен от сключването ѝ.

„Смятам това за изключително интересно придобиване в полза и на двете страни. Microsoft задълбочават мигновено позициите си с една от най-опитните компании в софтуера за забавления (по време, в което продажбите на игри бележат исторически ръст), докато Bethesda получава облагата да концентрира творческата си сила върху софтуер, който захранва продуктовата линия на Microsoft. Един добър и перспективен брак по интерес с огромен местен обществен партньор“, пише Уивър в имейл-интервюто му с изданието.

В последните две години Microsoft излязоха „на шопинг“ и Zenimax е само част от една серия придобивания, между които Ninja Theory, Obsidian Entertainment, InXile и др. Очертаващата се консолидация на качествени издатели под шапката на една-единствена компания не без основание събужда притеснения в някои анализатори, но за Уивър нещата стоят по друг начин и при правилна стратегия една подобна консолидация може да доведе до ползи за всички страни, обмен на добри практики и експертиза. Освен това, Уивър насочва дискусията в интересна посока. „Не смятам, че е случайно, че този анонс се появи толкова близо във времето до анонса на Sony по отношение на PS5. На пазара имаме едва няколко доказали се създатели на ААА. Това, което Microsoft притежава, Sony не може да има. Има различни икономически ползи, които могат да се извлекат от консолидацията между правилните страни, но крайния тест ще е качеството на продуктите, която тази консолидация ще даде във времето“, смята той.

По отношение на бъдещите перспективи и какво смята, че ще се случи с анонсираните преди проекти на Bethesda като Starfield и Elder Scrolls VI, Уивър изказва надежда, че нещата ще се подредят, стига бизнес хората да бъдат държани на разстояние от творчески процес, понеже, както отбелязва той: „Не съм срещал изпълняващ високопоставен мениджър, който да не иска да увеличи продажбите на продукта си“. „Налага ми се да вярвам, че ръководителите на Microsoft ще са отговорни към приноса на Bethesda“, заключава Уивър.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари