„Легендата се завърна“: впечатленията на критиката и журналистите за Half-Life: Alyx

3
2488

Преди няколко дни в Steam излезе играта Half-Life: Alyx, която е част от вселената на Half Life. Събитията в новата игра се развиват в промеждутъка между първата и втората част. Тук главната героиня Аликс Ванс все още не се е срещнала с Гордън Фрийман, но вече се занимава с нелегална дейност в City 17 и активно се противопоставя на тоталитарното правителство.

За Half-Life: Alyx е необходим VR шлем, като например HTC Vive, Oculus Rift, Windows Mixed Reality, но според геймърите, най-добър е Valve Index. Той дава най-високо качество на изображението и най-висока точност в разпознаването на движенията на играча, което е особено важно при един динамичен екшън, какъвто е Half-Life: Alyx. Нека да се спрем върху мненията на по-известните критици, журналисти и геймъри относно новата изключително успешна игра на Valve.

Виртуалната реалност променя самата природа на вашето взаимодействие със City 17 и неговите обитатели

Нейтън Грейсън от Kotaku пише, че Half-Life: Alyx извършва няколко революции едновременно. Те правят играта нещо много повече от обикновена съвкупност на различни елементи. Без съвършено новаторските идеи, които са реализирани в Half-Life: Alyx, е много трудно да си представим каквато и да била VR игра в близкото бъдеще.

Вие сте Аликс и в същото време сте си вие. Трябва да се презареди пистолета? Именно вие правите това движение, а не някакъв призрачен и мълниеносен вълшебник. Със своите собствени пръсти вадите патроните от раницата, подреждате ги в пълнителя, слагате пълнителя в пистолета и сваляте предпазителя. И всичко това става докато хеадкрабът (Headcrab) ви гледа как се държите като пияна горила, споделя впечатленията си Нейтън Грейсън.

Той отбелязва още, че в началото Half-Life: Alyx с умерено темпо ви учи на основните неща, които във виртуалната реалност съвсем не са така лесни. Това са вземането на боеприпасите и поставянето им в раницата и използването на гравитационните ръкавици, които са аналога на легендарното гравитационно оръжие от Half-Life 2. Необходимо е да се знае как да се използва специалното електронно устройство на Аликс, с помощта на което могат да се разглобяват и хакват различните електронни прибори и се решават многобройните главоблъсканици. Или с други думи, дори и Half-Life: Alyx да не е вашата първа игра във виртуалното пространство, има какво да се научи.

В тази игра има маса уникални геймплейни елементи, които никъде не се срещат. Така например, можете да отворите врата на автомобил и да я използвате като прикритие от куршумите. Можете да ровите за патрони по различните рафтове , като събаряте различните предмети. Тези действия във виртуалната реалност принципно променят подхода към игровия процес.

Valve вдигна много високо летвата по отношение на виртуалната реалност, на детайлността и дизайна на нивата

Дан Стейпълтън от IGN е силно впечатлен от високото ниво на детайлност в Half-Life: Alyx.

Повечето неща, които не са застопорени неподвижно, могат да бъда взети в ръце и разхвърляни наоколо. Нещо повече: вашите ръце са реални обекти във виртуалния свят, които се сблъскват с други обекти. Можете да прокарате ръка по масата и да пометете всички предмети от нея. Вратата може да я отворите и като натиснете по-силно, без да използвате дръжката – тя се отваря. Можете внимателно да протегнете ръка между две дъски на оградата, без да можете да преминете като призрак през нея. Всичко това създава изключителен ефект на присъствие във виртуалния свят, споделя Дан Стейпълтън.

Според него, Valve показва какво се случва, когато разработчик от световно ниво се възползва от най-новите технологии.

„В много отношения Half-Life: Alyx изглежда сякаш е дошла от бъдещето“ – коментира анализаторът.

Колкото повече играя Half-Life: Alyx, толкова повече си мисля, че Half-Life и VR са създадени един за друг.

Кристиан Донлън от Eurogamer заяви, че благодарение на виртуалната реалност оръжията в играта се усещат като реални. И работата не е само в това, че играчът трябва лично да смени пълнителя или да презареди оръжието.

Създава се впечатление, че в ръката ти се намира нещо сложно, тежко и шумно. Усещаш, че тези оръжия се състоят от редица малки детайли, които функционират в унисон. Valve винаги е била добра в това. От пистолета и ловджийската пушка до най-екзотичното оръжие – всичко има свой характер и дава чувство за сила, даже още преди да сложиш лазерния мерник или по-голям пълнител, допълва Кристиан Донлън.

Тези, които си купят играта, ще придобият на-добрия VR опит към днешен ден

Бен Кучера, старши редактор на Polygon отбелязва, че VR драматично влияе на възприемането на играта.

Виртуалната реалност позволява буквално да се разтворим в играта, което е невъзможно да стане с обикновения плосък екран. Това означава, че Half-Life: Alyx може да се окаже много по-друга от това, което си представяте. В играта може да се види толкова много, да се направят толкова много експеримент, че една стая например, която в обикновена игра бихте минали за няколко секунди, тук може да се изследва пет минути и дори повече, ако искате да видите всичко – каза още критикът.

Към днешен ден играта Half-Life: Alyx има Metacritic рейтинг 92 точки от 100 възможни. Metacritic е най-големият агрегатор на мнения на профилни анализатори, журналисти и критици.


Интересно е, че започнаха да се появяват скрийншоти с български надписи и български регистрационни номера на колите. Явно, както и в Half Life 2 и тук участват български дизайнери, но върху това ще се спрем по-късно.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
3 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари