Миналата година на пазара на дигитална дистрибуция на видеоигри се появи нов играч с амбицията да вземе дял от господаря на тук – Steam. Epic Games Store навлезе с широк размах и за няколко месеца само се превърна във фактор, който вече и самият Гейб Нюъл не може да пренебрегне с лека ръка.

Голямото предимство пред Valve без съмнение е дела, който Epic Games вземат от разработчика от продажбите на неговите продукти. Докато Valve и други продължават да спазват системата „70/30“, то Тим Суини и компания изненадаха всички с едва 12%, които прибират от приходите от дадена игра. Освен, че изглежда далеч по-справедливо, разработчикът бива стимулиран да се развива.

„Магазините извличат огромен дял за себе си от приходите на гейм индустрията и са податливи на разтърсване“, споделя в интервю за New York Times шефът на Epic Games Тим Суини. Самото студио е компания, която не трябва да бъде подценявана. С Unreal Engine, Epic може допълнително да подпомага своите партньори, а невероятния успех на Fortnite и направената инвестиция в компанията от Tencent (през 2012 Epic продаде 40% дялово участие в компанията за $330 000 000) ѝ дават възможността да действа с размах. Що се отнася до Valve, то големите издатели, като Electronic Arts и Blizzard така или иначе отдавна пренебрегват Steam за своите собствени магазини, а от скоро гръб им обърнаха и Ubisoft. Но те решиха да не заключват заглавията си в Uplay, а се възползваха от това, което предлагат именно Epic Games, където The Division 2 направи премиерата си. И една от причините за това, както изтъква Крис Ърли , вицепрезидент за партньорствата пред New York Times, е нежеланието на Valve да се промени.

„Нереалистично е, настоящият бизнес модел, който спазват. Той не отразява настоящето положение на нещата по отношение на гейм дистрибуцията“, споделя Ърли.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Аз-Съм
Аз-Съм

Вземат 30% WTF тези стийм са иФати кожудерите!!!

Libertarian
Libertarian

от евреин какво очакваш? кръв повръща-пари не връща!