Мнение: колко струват всички облачни игрови абонаменти и дали са необходими

6
1040

Ерата на абонаментите настъпва. Независимо дали искате или не, но гейм индустрията постепенно научава уроците на филмовите и музикалните стрийм услуги. Разбираемо е – по този начин се увеличават печалбите, а разходите се намаляват. В края на краищата, защо да се плаща за скъп маркетинг, ако е възможно да накараш милиони хора да направят евтини абонаменти и да се въведат цени в зависимост от времето, което геймърите играят една или друга компютърна игра. Както например прави Spotify с неговите абонаменти и ограничение за слушане на до 10 часа музика месечно.

Ограниченият достъп заслужава отделно внимание, но нека да пресметнем, колко струват на месец абонаментите за основните геймърски онлайн услуги. Интересно е, дали тази сума ще се окаже по-висока от например, купуването на игри още при тяхното излизане или при намалени цени, които обикновено се обявяват две-три седмици след излизането на съответната игра.

Да погледнем, кои облачни услуги за гейминг вече се предлагат и колко струват:

  • PS Now — $20
  • XBox Game Pass — $10 (след бетата)
  • Google Stadia — $10
  • EA Access — $5
  • Origin Access — $5
  • Абонаментът за Ubisoft — най-вероятно $5
  • Twitch Prime — $11
  • Humble Monthly — $12

Това са само основните облачни гейм услуги, които се предлагат днес или ще излязат съвсем скоро. Няма съмнение, че абонаментите за облачен гейминг в бъдеще ще се увеличат. Може би още някой голям издател ще представи абонамент за своя облачна онлайн гейм услуга. Какво спира Square Enix, SEGA, GOG, Devolver, Bethesda и другите да предложат абонаменти за собствен онлайн гейминг? Нищо разбира се. Най-вероятно това да се окаже въпрос на време.

Какво ще получим

Общият месечен абонамент за изброените по-горе гейм услуги е $78, като тук не са включени отстъпките, които се правят на абонамент за 6 и 12 месеца. Естествено, това не означава, че трябва да се абонираме за всичките – за начало 2 или 3 са предостатъчни. Тоест, от $15 до $39 на месец, за да се играят игрите на 2-4 издателя. Като се има предвид, че Microsoft ще предложи нови заглавия, като например Gears 5, то това предложение е изгодно. Да, игрите спират, ако не си платите абонаментната такса, но от гледна точка на игрите и цените, активните геймъри навярно вече обмислят дългосрочни абонаменти. Но ако и така си имате Steam или конзолата е претъпкана със заглавия, които не играете и ако нямате много време за гейминг, то абонаментът за дълъг период от време не е така привлекателен и ситуацията не изглежда толкова позитивна.

Да допуснем, че сте средно зает човек – ходите на работа и през всеки делничен ден можете да играете около два часа и по 4-5 часа през уикенда. За редица по-зети хора, тези числа са твърде щедри, но да ги приемем.

Като се вземат предвид краткотрайните прекъсвания (няма да играем абсолютно всеки ден, а ще се занимаваме с нещо друго 4-5 дни в месеца), получаваме около 62-65 часа игрово време. Не е много. Долу горе толкова време може да отнеме например Аssassin’s Creed Odyssey или Fallout 4 с всичките допълнения и модове. Това могат да са 3-4 самостоятелни игри със средна продължителност. Или само един мултиплеърен шутър.

Тоест, получава се, че за един месец, потребител, който обича да играе игри, но трябва да ходи на работа, може комфортно да изиграе 3 игри, като сменя едно заглавие с друго, за да пробва нещо по-свежо, но не и най-новото. Ако превърнем това пари, ще получим около $50. Това е без купони, отстъпки и други подобни. Или получаваме приблизително с $20 повече, отколкото 3-4 абонамента с цена около $30.

Изглежда изгодно нали? Но под това число се подразбира, че ще използвате всичките облачни гейм услуги, а няма да изразходвате всичките 65 часа в новите карти на Battlefield или на някакво заглавие, което сте си купили отдавна.

Огромната библиотека игри с цена едва $10 месечно изглежда дяволски съблазнително, но докато играете игрите, предлагани от компанията. Ако сте си платили абонамента, но играете само 1-2 игри по един-два часа дневно, ползата от този абонамент става минимална. Като се има предвид, че повечето магазини ще ви върнат парите, ако сте играли по-малко от 2 часа, абонаментите губят ценност и смисъл.

Повечето издатели предлагат 2-3 големи игри годишно, при това всяка от тях обикновено е фокусирана върху различна аудитория. Ако например, играете само Overwatch или Destiny 2, то абонаментът за облачен гейминг за повече от 1-2 услуги губи всякакъв смисъл. Просто няма да имате време, за да се насладите на всичкото, предложено в комплекта.

Разбира се, тази математика не се отнася за хората, които могат да си позволят да играят повече от 2 часа на ден. При условие, че не играят една и съща компютърна игра.

Искате ли да разберете, необходим ли ви е един или друг абонамент за облачен гейминг? Просто пребройте колко часа месечно прекарвате с игрите и колко различни заглавия играете. Ако това са повече от 5 игри от различни издатели, то явно ще трябва да се замислите за абонамент за облачен гейминг на издателя, чиито игри пускате най-често.

За всички останали тези абонаменти едва ли са оправдани. А ако не си пуснете нито една игра от предложенията на издателите, то сте си дали парите напразно.

6
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
4 Коментари
2 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Оня
Оня

А сега го съпоставете със заплатите в България, цената на интернета, скоростта, която се предлага и изискванията за Stadia.
Пределно е ясно, че няма как да се случи това в България.
Всъщност, това нещо Stadia, може да доведе и до неочаквано грозни резултати. Предполагам сте чели рецензиите по темата. Тук ще ви оставя да си ги намерите сами!

Капитализъм
Капитализъм

Цените се определят спрямо свободния пазар. Никой не ти е длъжен с нищо. Гугъл НЕ СА длъжни да предлагат услугата в България, нито са длъжни да се съобразяват с твоята заплата. Никой на никого не е длъжен с нищо. Ако няма пазарна ниша в България и икономическа логика, няма да го правят, това е тяхно право. Пак казвам, грешката на Българина е фокусирането върху разходната, а не приходната част! Непознаването на икономическите закони, неподготвеността спрямо пазарната действителност, в която живеем и дори средностатистическата неинтелигентност и простота, която често бива погрешно сбъркана със знания, са причина Българинът да не успява. Да… Виж още »

Щерян Николаев
Щерян Николаев

Груби грешки правите в сметките и изобщо цялата статия като цяло … Humble и всички други и Stadia са 2 различни неща, трябваше да направите сравнение с платформа която предлага да играете от вашето PC, Конзола или каквото имате на облачен компютър който поддържа дадени игри, а вие сравнявате … цените и бла бла … Ето с тези трябва да сравнявате Стадиа – https://shadow.tech/gben и https://vortex.gg/ може да потърсите и някой други (ако има) все още бранша е нов и мисля, че тези започнаха бета тестове от преди година или малко по – малко … Цените са ужасно високи! Игрите… Виж още »

ю ес форевър
ю ес форевър

България нокога не е била или ще бъде интересен пазар за големите играчи. Малка държава сме с бедно население. Тези абонаменти са за САЩ и дригите нормални държава, в които за геймърите 10-30 или повече долара на месец не са нищо. След като човек има достатъчно пари за храна и подслон и не му дреме колко е цената на бензина, ходейки до бензиностанцията и казвайки пълни догоре. Тези хора имат друг начин на мислене и за тях стотина долара и повече не са нищо защото им остават пари за важните неща в живота, за разлика от България. Който не ме… Виж още »

Technical
Technical

Игрите в България са за богаташи. Една конзола струва 700 лева и нагоре, а иска и дискове с игри. Облачните абонаменти са допълнение към всичко това, а българинът се чуди как да си плати тока.

Мисли
Мисли

Именно за това е време същият този Българин като ИНДИВИД, всеки ИНДИВИДУАЛНО да поеме ЛИЧНА отговорност за средата, в която живее почвайки от собствения си мръсен и неугледен дом, през входа на сградата, в която живее, през улицата, на която живее, през града, в който живее. Да почне да спира на пешеходни пътеки, да почне да паркира правилно, да съблюдава и да изисква от администрацията първо да спази дребните закони, да намали бюрокрацията, а той самият ИНДИВИД, поел ЛИЧНА отговорност да поеме ЛИЧНА ИНЦИАТИВА за да създава добавена стойност. Съжелявам, ама няма как до 12 часа на обяд да не… Виж още »