Мобилният гейминг надхвърли 68 милиарда долара

0
130

В края на 2019-та година световната гейминг индустрия беше оценена, че ще достигне цели 152 милиарда щатски долара. Почти половината от тази стойност се дължи на успеха на мобилните игри – около $68,5 милиарда. Имайки предвид значителния растеж на този бизнес (10% в сравнение с предишната година) е нормално да се влагат огромни инвестиции в него, които за последните 18 месеца достигнаха около 9,6 милиарда долара. Ако влагането на средства в гейминга продължи, стойността на инвестициите за последната година ще е по-висока от предишните осем години, взети заедно.

Според статистиките, поне 33% от изтегляния софтуер за смартфони са видеоигри, като потребителите харчат за тях 74% от парите си и прекарват над 10% от времето си в сравнение с другите мобилни приложения. Прогнозите са, че до края на годината над 2,4 милиарда души редовно ще играят мобилни видеоигри. Това е почти една трета от световната популация. За момента видеоигрите отстъпват по време на отделяне само на приложенията за комуникация и социалните мрежи и се нареждат редом със стрийминг плеъри като Spotify и Apple Music. В някои страни гражданите прекарват повече време на телефоните си, отколкото пред телевизора. Средната възраст на човек, играещ мобилни видеоигри, е около 36 години, като една трета от всички такива геймъри са в интервала между 36-50 години. Разпределението по полове е 51% жени и 49% мъже. На целия този тренд пазарът отговаря по свой уникален начин.

Една от най-големите инвестиции идва от страна на китайската компания Tencent в успеха на Pocket Games и Glu Mobile, общо около $215 милиона. Междувременно големите конгломерати продължават да придобиват по-малките разработчици – Ubisoft купи Ketchapp, Niantic придоби Seismic Games, а Tencent – Supercell (както и 40% от Epic Games под формата на акции).

Сред най-успешните игри се нарежда Pokemon GO с цели 2,3 милиарда долара приход от издаването си и Fortnite с 250 милиона записани играчи. Други успешни заглавия са Candy Crush Saga (също обрала милиарди от микротранзакции) и Minecraft Pocket Edition сред платените заглавия.

Не е неочаквано все повече хора да търсят реализация в сферата на мобилния гейминг. Той експлозивно се разширява по влияние и успех и според анализите бизнесът ще достигне стойност от четвърт трилион щатски долара до 2023-та година.

0 0 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари