На фона на новината, че Европейската комисия започва задълбочено проучване на евентуалните последствия от сделката между Microsoft и Activision Blizzard, изпълнителният директор на редмъндския технологичен гигант Сатя Надела изрази спокойствието си по отношение на действията на Брюксел. Освен това, в наскоро публикувано интервю със CNBC, той обясни и какви са мотивите на Microsoft да поиска да придобие създателите на Call of Duty, Diablo и Overwatch.

В началото на тази есен гейм индустрията беше поразтърсена от новината, че Microsoft са отправили предложение на Activision Blizzard за тяхното придобиване в рекордна за сектора сделка. В последните години Microsoft бяха тръгнали на нещо, като шопинг обиколка, закупувайки серия от по-малки (Ninja Theory) и по-големи студиа (Obsidian Entertainment), като последната сигурна сделка в това отношение се явява придобиването им на Zenimax Media. Чрез тях Microsoft получи не една, а цели шест високопрофилни компании – Zenimax Online Studios (Elder Scrolls Online), Bethesda Softworks (Fallout, The Elder Scrolls, Starfield), id Software (DOOM, Quake), MachineGames (Wolfenstein), Arkane Studios (Prey, Deathloop, Dishonored), Tango Gameworks (The Evil Within). Явно е, че с каталога на Activision Blizzard (Overwatch, Call of Duty, Diablo, World of Warcraft, Starcraft), Microsoft ще се превърнат в гигант в гейм индустрията с невиждани размери до този момент. Любопитно звучи обяснението на Надела за причината за действията на Microsoft тук.

„Крайната ни цел е да поднесем повече възможности за геймърите за игра на всяка една платформа, а за издателите – да имат повече конкуренция“, обяснява Надела. Шийла Чанг от CNBC подчертава и друга явна причина за желанието на компанията да получи достъп до каталога на Activision Blizzard – власт в мобилния гейминг, където днес са парите и потребителите. Самите Blizzard публикуваха наскоро мобилна версия на Diablo за мобилни устройства с името Immortal и тя се оказа истинска машина за пари за студиото. Такава е и Call of Duty, която получава ново издание всяка година и всяка една година то се радва, ако не на по-голям, то на равен интерес от почитателите на поредицата. И да не забравяме излизането на следващата голяма игра от света на Diablo, по която вече се работи. Но регулаторите имат едно наум по сделката. Sony също, разбира се. Те се опасяват, че Microsoft ще затвори CoD зад Xbox стена и това ще нарани сериозно бизнеса на японската компания с PlayStation. Самите Microsoft отправят нееднозначни послания. Веднъж казват, че сериите ще си останат и за PlayStation, веднъж – че ще е достъпна за конзолата „поне още няколко години след края на споразумението между Activision и Sony“. Що се отнася до Надела и колебанията на регулаторите, той няма проблем с това:

„Подобно на всички големи сделки смятам, че регулаторите би трябвало да направят своите проверки“, отговаря той, запитан по отношение на започналия втори етап на изследване на сливането от страна на европейските власти. И макар че в началото такава възможност да не се предвиждаше, днес сякаш сключването на сделката е под въпрос. Какво би станало, ако регулаторите не позволят придобиването?

„Ние сме в гейм индустрията от десетилетия. Ние ще бъдем тук и занапред“, обобщава философски Надела.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари