Надпреварата на Франция срещу Великобритания за разработчици на видеоигри би засегнала и нас

0
342

Френското правителство упорито се опитва да направи условията във Франция за гейминг студията по-привлекателни. Подкрепата на държавата се отразява благоприятно и това личи от успехите на Ubisoft. Все пак компанията съдейства в преизграждането на покрива на Парижката Света Богородица. От друга страна британците негодуват – според тях очевидно разработчиците ще изберат страна, която не излиза от Европейския съюз и не е вдъхновила създаването на мрачна дистопична видеоигра. В тази връзка асоциацията TIGA се обърна към Британското правителство с молба от своя страна също да предостави добри условия за този бизнес.

TIGA призовава за допълнителни облекчения на данъците на студията във Великобритания. Според проучване на организацията това би довело до откриване на поне 700 нови работни места; до влагането на 95 милиона британски паунда за развитие на индустрията и около £86 милиона доход за държавната хазна. Според същото проучване, след пет години броят на разкритите работни места трябва да се увеличи с още 1500. Данъчните приходи биха скочили на £197 милиона. TIGA предлага да се разшири и фондът за видеоигри, който до момента предлага до £25 хиляди на дебютиращи гейминг студия.

Но по-интересното е мнението на TIGA за въпроса със служители от други страни. Според асоциацията дори след Брекзит работодателите все още би трябвало да имат правото да наемат имигранти. Представител на TIGA сподели:

„Гейминг секторът на Великобритания се увенчава с история за успех. Инвестициите в него достигнаха рекордни нива през 2018 и приносът ни към брутния вътрешен продукт нарасна до £1,8 милиарда. Все още обаче това не е повод за успокояване. Правителствата и другите юрисдикции ще продължат да привличат нашите отличили се студия и талантливи служители…“

Исковете на TIGA биха окуражили млади разработчици от всички страни (включително и България) да започнат и развият своята кариера в английските студия. Франция от своя страна предлага данъчен стимул от 30% и предлага държавни заеми от над 2 милиона евро, които се изплащат от компаниите в зависимост от техния успех. Като допълнителен бонус е по-доброто време и не на последно място качествената храна.

ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
  Абонирай се  
Извести ме за