Краят на миналата година беше ознаменуван от премиерата на новото конзолно поколение, а с това и на обещанието видеоигрите да изглеждат още по-впечатляващо, а техните светове – още по-реалистични. И макар да сме твърде далеч от прогнозата на Строс Зелник, че до десет години ще станем свидетели на фотореалистичен геймплей, то с появата на още по-мощни хардуерни решения и развитието на технологиите, бъдещето изглежда светло.

Именно в края на едно поколение и в началото на друго изглежда удобен момент да бъде направена равносметка. Новата технология е все още млада и вероятно няма да видим нейното узряване в следващите една-две години, но би било добре да бъде направено една равносметка за това къде е днес гейм индустрията тук, за да се ориентираме накъде отива тя. И началото на новата година изглежда идеалния момент за това. CogConnected ни представят десетте най-добре изглеждащи видеоигри на миналата година, за да ни покажат върха на това хардуерно поколение. Ето ги и тези десет игри.

10. Call of Duty Black Ops: Cold War

Activision удариха джакпота с решението си да създадат един споделен свят за CoD феновете, в който те получават възможността да се докоснат не до една, а до две игри едновременно с появата на Warzone. Експериментът се оказа не само страхотен финансов успех, но и инициатива, която вероятно ще видим и от други издатели занапред. Но тази година те постигнаха не малък успех и с най-новата игра от дългогодишната поредица, представяйки ни Call of Duty Black Ops: Cold War. Сингъл кампанията на играта получи множество положителни отзиви и една от причините за това беше техническото майсторство, което създателите на на Cold War представиха. „4K 60 fps с RTX на новите конзоли и умопомрачителните 4K 120 fps, ако може да си позволите телевизор с HDMI 2.1. Светлината и сенките винаги са били силната страна на CoD игрите и реализацията на трасирането на лъчите тук е огромна крачка напред“, пише Пол Съливан от медията. „Да играеш картечар на хеликоптер във „Фрактура в челюстта“ е способна да направи именно това – точно толкова силно може да ви падне ченето“.

9. Ghost of Tsushima

Самурайският епос на Sucker Punch е една от последните големи игри за миналото конзолно поколение. Играта е призната за визуален шедьовър, както от критиката, така и от геймърите по света.

„Дребните детайли са навсякъде. Листата на цветята и искрите, и димът – всички те реагиращи по един красив начин със света и вятъра. Дърветата и дрехите на Джин са изобразени по величествен начин, а да стоиш на върха на планината с наметалото на Джин, което се вее на вятъра е феноменално красиво. Разнообразието на пейзажа също заслужава споменаване. Нищо чудно, че хората на Тцушима се спират навсякъде, за да пишат хайку стихове“, коментира Съливан.

8. Resident Evil 3

В краткото си ревю тук, Съливан подчертава физиката на разрушенията и ефектите от стрелбата, като акцентира на дълбоката детайлизираност на света на RE3. „Моделите и декора, представен между нивата е супер детайлизиран. Представянето също е безупречно, изпълнявано еднакво на базови конзоли и на по-стари персонални компютри“.

7. Half Life Alyx

6. Microsoft Flight Simulator

5. Cyberpunk 2077

За проблемите, които изпитват CD Projekt RED със Cyberpunk 2077 и конзолните ѝ версии сме ви разказвали достатъчно. Ако четете ревюта за PC версията на играта обаче е различно и всяко от тях отчита огромния потенциал на играта и работата, която са свършили програмистите от полското студио.

„Качеството на материалите и компонентите е отлично с високо детайлизирани модели на героите и абсурдно сложен дизайн на оръжията. Анимацията е изключителна също, а трасирането на лъчите? Имайте милост. Потъналият в неон свят на Нощния град е великолепно осветен и предлага неприличен обем от отразяващи повърхности. Ако може да подкарате играта на макс, Нощният град е гледка, която наистина си заслужава да се види. Честно казано, играта щеше да е по-нагоре в списъка, ако версиите за последното поколение не бяха толкова прецакани“, пише Съливан.

4. Final Fantasy VII Remake
3. Demon’s Souls
2. The Last of Us Part 2

Седем години по-късно, Naughty Dog успяха отново да впечатлят всички. Именно The Last of Us може да бъде взет като бенчмарк за разликата в графичното представяне между различните поколения, тъй като първата и втората част излязоха в края на две различни конзолни поколения, маркирайки идването на PS4 с първия TLOU, а сега и на PS5 с Part II.

За една драматична история, като тази разказана в TLOU2, играта на актьорите е от съществено значение, а когато говорим за видеоигра, то без съмнение това е начинът, по който биват изразени техните емоции чрез технологиите – място, на което Naughty са се справили без грешка, което е и подчертано в материала на Съливан. „Героите са по-живи откогато и да е било. Едва забележимите промени в настроението и емоционалните изблици са отразени с голямо внимание в стряскащо добрите 3D модели с косата, кожата и дори устните, които са впечатляващо човешки. Този мрачен реализъм потапя играчите в историята и се простира далеч отвъд персонажите. Самият свят е абсолютно изчистен. Изграден така че да се усеща като реално място, Сиатъл е невероятно нагъсто населен с непотребни вещи, растителност и останки от стария свят. Той е умопомрачителен във всяко едно отношение. Бог да ни умилостиви, когато Naughty Dog отприщят магията си на PlayStation 5“, пише Съливан.

1. Spider-Man: Miles Morales

1.6 7 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари