Използването на емулатори за игрови конзоли, работещи под управлението на ОС Linux е един добър начин да се играят конзолни игри с високо качество. В първата част разгледахме няколко емулатора и сега остава да се запознаем с още някои подобни програми, които дават възможност за запознаване с игрите за конзоли.

Тези емулатори са интересни за много геймъри и разработчици, като някои от тях ги инсталират в миникомпютри от типа на Raspberry Pi или други подобни и сглобяват съвременни игрови конзоли, които поддържат хилядите конзолни игри, излезли през годините.

Фамилията Sega

1DGen

DGen е емулатор на Sega за Linux, който два възможност да се стартират игрите за конзолата Mega Drive. Има версия и за Windows. Програмата се състои от две части – DGen и SDL, която се използва като фърмуер. Този емулатор може да се каже, че вече постигна най-доброто и нови версии няма. Неговите характерни особености са поддръжката на Game Genie, режим на цял екран, поддръжка на геймпади и компресирани ROM файлове вместо дисковете с игри.

2Yabause

Това е емулатор за Linux за гейм-конзолата Sega Saturn, написан на C++. Програмата има графичен интерфейс базиран на Qt и може да стартира огромен брой игри, включително и платените. За работата на този емулатор не се изисква оригиналния BIOS на конзолата, понеже се използва SDL. Игрите могат да се зареждат не само от оптични дискове, но и от ISO или BIN дискови образи.

Фамилията Atari

3Stella

Stella е емулатор на конзолата Atari 2600, написан на C++. Има версии и за други операционни системи. Stella поддържа на практика всички видове касетки, излезли за тази конзола и може да емулира повечето нейни периферни устройства. Този емулатор има и дебъгер за игрите.

4Atari800

Това е емулатор на 8-битовите геймърски приставки на Atari. Създаден е още през 1995 година и се разпространява чрез GPL лиценз.

Други емулатори

Ако поискате да си спомните или поне да се запознаете с древните към днешен ден DOS игри, можете да използвате емулатори на DOS, като например Dosbox и Dosemu.

Може би забелязахте, че в списъка не са включени емулатори за PlayStation 3 и 4, както и за новите конзоли на Microsoft – Xbox и Xbox One. Всъщност, за Xbox е направен експерименталния емулатор Cxbx, който засега е бета версия и не е напълно готов.

Тези конзоли все още нямат емулатори, понеже са съвсем нови. Разгледаните по-горе програми емулират конзоли, които са вече на 7 – 10 години. Задачата на емулатора е софтуерно да върши това, което извършва хардуера на конзолата. В тази вечна надпревара винаги побеждава хардуера и колкото са по-мощни новите конзоли, толкова по-голям компютърен ресурс е необходим за тяхната емулация.

Дотук разгледахме по-известните Linux емулатори на конзоли. Има и други емулатори, които заслужават да бъдат включени в този списък. Ако ползвате подобен – споделете, за да знаят и другите.

Абонирай се
Извести ме за
guest

0 Коментара
Отзиви
Всички коментари