Cyberpunk 2077 е невероятна игра, въпреки бъговете, които не са малко. Night City неминуемо е най-живият и динамичен виртуален метрополис в историята. Рей трейсингът в играта пък я превръща от просто красива видеоигра в нещо, което усещаме като реално място.

Разбира се, всичко това се задвижва от много ресурси. Дори най-мощните видеокарти се задъхват на максимални настройки.

Заради това сега ще споделим с вас няколко съвета, които да ви помогнат да оптимизирате работата на играта, без да я осакатявате значително.

Спрете брояча на кадрите в секунда

Ако имате такъв и го гледате постоянно, със сигурност ще видите несъществуващи или преувеличени проблеми. От там се започва с едно ръчкане из настройките, което може да доведе до обратен ефект. Водете се от усещането на играта, от собственото си наблюдение как върви.

Играта се играе спокойно във всички сценарии, в които имаме над 45 кадъра в секунда, с изключение на играта от първо лице, която е малко по-изискваща. Наличието на FreeSync или G-Sync също помага много. Това е игра с отворен свят, а не някакъв брутален шутър. Високите настройки вкарват много текстура. Срамота е да ги изключим или намалим заради едно число, което не стига постоянно до 60.

Изтеглете последните драйвери

И AMD, и Nvidia пуснаха такива на ден 1 с оптимизации. Просто искате и трябва да ги имате. Следете и за допълнителни такива.

Използвайте опциите за скалиране на резолюцията на AMD и Nvidia

Преди да започнете да намалявате настройки, обмислете използването на свързаните с компютъра опции за скалиране на резолюцията, които CD Projekt Red вгражда в играта. Работят чудесно и се намират в по-долната част на менюто за графични настройки.

DLSS е наш приятел

Особено, ако имаме RTX видео карта. DLSS всъщност е Deep Learning Super Sampling. Технологията рендерира игрите вътрешно на по-ниска резолюция, а след това използва AI тензорните ядра в RTX картите, за да скалира изображението до избраната от нас резолюция. Използва се машинно обучение, за да се изчиства картината. Работи чудесно и води до ръст в кадрите, без да се компрометира визуалното качество.

Използването на опцията е задължително, ако се възползваме от ray-tracing възможностите. Дори и без тях си струва да опитаме тази функция. В някои сценарии води почти до удвояване на кадрите в секунда. Точният ефект зависи от видеокартата и резолюцията, която сме избрали.

FidelityFX CAS опции

DLSS не е наличен за AMD и Nvidia GeForce GTX видеокарти. FidelityFX Cas опцията на AMD обаче е налична за всички карти. Това нещо предлага умно скалиране на резолюцията. Поставяме си стойността на желания брой кадри в секунда, а FidelityFX CAS ще променя резолюцията, за да я поддържа.

Static FidelityFX XAS опцията пък позволява да изберем степен на скалиране.

И тук има изчистване на изображението. Също води до ръст в производителността, без да влошава картината толкова. DLSS обаче се справя по-добре.

Графичните настройки, които дават най-голям ефект

В менюто за графични настройки има безброй опции. Някои от тях обаче работят повече от други.

Настройката на Screen Space Reflections на Low (ако не ви пречи и на Off), води до 10+% ръст в картите, предават от PCWorld.

Volumetric Fog Resolution на Low има идентичен ефект.

Това ще отнеме от красотата на играта, най-вече в отраженията от дъжда и неона, но много по-малко в сравнение с превключването на сляпо на Low или Medium генерално.

Друга област, в която може да работите е тази с настройките на сенките

Поединично сваляне на някои от настройките не води до кой знае какъв ефект. Ако свалите всичките до Low, отново може да очаквате ефект от около 10% или малко повече. Започнете от опцията Ambient Occlusion и постепенно сваляйте другите. Тя има най-голям ефект. Със сигурност сенките допринасят за атмосферата, но отново, не прекалено много.

Някои потребители докладват сериозен успех при изключването на Cascaded Shadows Resolution, но при някои няма почти никакъв ефект.

Да разтоварим процесора и твърдия диск

В Gameplay менюто има опция наречена Slow HDD Mode, ако не разполагате със SSD. Ако разполагате с процесор s по-малко ядра и/или те не са толкова бързи, каквото предпочита Cyberpunk 2077, промяната на опцията Crowd Density може да добави още някой кадър в секунда. Но това ще повлияе на атмосферата в играта значително, така че го считайте за крайна мярка.

Намалете зрителното поле

Ако видеокартата ви се справя трудно с играта, обмислете да намалите FOV настройката. Това позволява на картата да рендерира по-малко съдържание едновременно. Ефектът е толкова по-значим, колкото по-малко памет има картата ни.

За сега това са възможностите, които можем да ви предложим за cyberpunk 2077 оптимизация. Така повече хора ще имат шанс да играят по-пълноценно. Ако имате някаква идея за още нещо, което би помогнало, споделете го в коментарите. Обновявайте играта възможно най-често, винаги бъдете с последната версия на драйверите за видеокартата си, по възможност я инсталирайте на SSD и общо взето е това.

Също би било интересно да споделите впечатленията си от играта, ако вече сте поиграли на нея. Смятате ли, че дългогодишното чакане си струваше? Оправдаха ли се вашите очаквания за заглавието?

2.5 4 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
19 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари