fbpx
-6 C
София

Най-добрите Linux дистрибуции за гейминг в средата на 2020 година

Най-четени

Даниел Десподов
Даниел Десподовhttps://www.kaldata.com/
Новинар. Увличам се от съвременни технологии, информационна безопасност, спорт, наука и изкуствен интелект.

Linux средата предлага както универсални дистрибуции за работа и игри, така и специализирани дистрибуции, специално предназначени за компютърни игри. Тук ще се спрем на по-актуалните към днешен ден Linux дистрибуции за гейминг.

Игрите в средата на Linux започнаха да стават много популярни през 2013 година, когато Valve обяви за създаването на SteamOS на базата на Linux. Освен това, през месец януари 2013 година Valve портна за Linux своята изключително популярна игра Half-Life. Потребителите с Linux получиха възможност да играят качествени игри, за които в миналото бе необходима операционната система Windows и дори конзола.

Всичко започна доста скромно: само няколко компании (CD Projekt Red, Deep Silver, Valve и някои други) добавиха знака с пингвина на Linux в своя списък за съвместимост. Но в крайна сметка дори Gearbox и Square Enix представиха Linux версии на своите най-добри игри. А днес, благодарение на проекта Valve Proton игрите, които нямат официална версия за Linux, могат да работят в SteamOS и в различните Linux дистрибуции.

Да напомним, че Valve Proton е фирмена среда за съвместимост с Wine, в която са добавени библиотеките DXVK, направени са и някои други нововъведения. DXVK или DirectX over Vulkan е основният API Vulkan слой за стартиране на 3D приложенията и игрите за DirectX 9/10/11 в средата на Wine.

Основната идея на Proton е интеграцията на всичките тези и други софтуерни технологии в едно единствено приложение, което не изисква тънка настройка от страна на потребителя. По идея Proton трябва значително да облекчи прехода на геймърите към Linux без да се налага да се изучават базовите навици на администраторите на тази система и без да се губи достъпа до повечето игри от личната колекция. В това има логика, понеже вместо да се дават пари за операционна система, тези суми могат да се използват за закупуването на игри.

Но не само Valve портна игри за Linux. id Software също предложи такива заглавия. Версиите на игрите, направени за Linux, се оказаха изключително популярни. Много от тях получиха наградите „Избор на потребителите“ и „Избор на редакцията“ на изданието Linux Journal. Първата игра на id Software, портната за Linux, стана Doom. След това бяха портнати редица други игри на тази гейм компания. Но независимо дали ви харесват най-съвременните игри или ретро заглавията, винаги може да се намери подходящата геймърска Linux дистрибуция.

Ето един кратък преглед на няколко Linux дистрибуции, които се харесват на геймърите.

SteamOS

SteamOS принадлежи на компанията Valve. Тя дава възможност за превръщането на персоналния компютър в конзола. Геймърските компютри на Valve (Steam Machine) са устройства, които могат да заменят конзолата. В този случай изборът на SteamOS е още по-очевиден. В SteamOS няма нищо особено – всъщност, това си е Debian GNU/Linux със Steam, който е инсталиран като приложение, стартирано по подразбиране. Когато включвате своя компютър, Steam се стартира автоматично и можете да взаимодействате с него с помощта само на Steam Controller или който и да е геймпад в стол Xbox. Възможно е да се направи съвсем същата конфигурация, като се инсталира Steam в почти всяка една Linux дистрибуция и да се включи режима Big Picture. След инсталирането на SteamOS може да се направи избор между две сесии: SteamOS Desktop, което е стандартната GNOME десктоп среда, или Steam откъдето можете да се логнете във вашия Steam акаунт.

SteamOS си има совите особености, специално предназначени за компютърните игри. Едва ли ще използвате тази дистрибуция за ежедневна работа или учене. Steam е още и фърмуер, който е предназначен за компютри с UEFI и BIOS, широк спектър от видеокарти, както и най-съвременен хардуер.

Lakka

Lakka емулира интерфейса на PlayStation 3 за ретро игри. Интересно е, че Lakka лесно се инсталира на Raspberry Pi Rev 1 с помощта на Etcher. Зарежда се интерфейс, който е много добре познат на геймърите с PS3 и точно както е при конзолата, всичко може да се управлява с помощта само на игровия контролер.

Дистрибуцията Lakka е специализирана в ретро игрите и предлага игрови емулатори за старите системи и енджини. А ако имате съответните ROM образи можете да използвате тези емулатори, за да играете игрите на Nintendo, Sega Genesis, Dreamcast, N64 или homebrew игрите POWDER, Warcraft Tower Defense и т.н.

В Lakka няма предварително инсталирани игри, но те съвсем лесно се добавят чрез SSH или Samba.

Pop_OS!

Не всеки се стреми да направи от своя компютър игрова конзола. Понякога всичко, което е необходимо, е добър компютър, с достатъчна производителност, който може да стартира игрите с високи графични настройки. Компанията System76 създаде десктоп средата Pop_OS! на базата на стандартната графична среда GNOME, но с някои допълнения. Pop_OS! не се опитва да бъде най-съвременната ОС – нейните дизайнери просто са реализирали най-удобното и подходящо за игри. За геймърите това е лесен и лек достъп до Steam, Proton, WINE, игровите емулатори, PlayOnLinux автоматично разпознаване и настройка на геймърския контролер и още много други неща. Pop_OS! не е отишла много далече от Ubuntu, но е разработена в съответствие с постепенно възникналите необходимости, за да има възможност да се добавят необходимите функции.

Освен всичко друго, Pop_OS! предлага високопроизводителна десктоп среда. В нея са реализирани всичките удобства на GNOME с цел постигане на максимална ефективност и са направени необходимите модификации, за да има съответствие с универсалните стандарти, които от десетилетия са формирани в KDE Plasma, Finder и Explorer. Pop_OS! предлага среда, която интуитивно се разбира и от най-начинаещите. Тя дава възможност на потребителя да се съсредоточи върху игровия процес, а не върху неговото обслужване.

Drauger OS

Drauger е Ubuntu дистрибуция с дълъг период на поддръжка (LTS). Това е един млад проект, който съчетава интересна философия на компютърните и геймърските процеси и има за цел максимална икономия на ресурсите при всяка задача и всеки алгоритъм. За тази цел в Drauger са се отказали от концепцията за стандартната десктоп среда, като вместо нея се предлага един съвсем опростен панел, който дава възможност за стартирането на гейм клиент (например, Steam, PlayOnLinux, Lutris и т.н.), за оптимална настройка на процесите (мрежа и т.н.) или за стартиране на приложение. В началото всичко изглежда твърде необичайно, но след няколко часа бързо става ясно, че пълноценна графична десктоп среда изобщо не е необходима. И наистина, едва ли в компютрите десктоп средата в най-главното. Важното е по-бързо да се стартира приложението и гейм-процесът да протича оптимално.

Мечтаната Linux дистрибуция

Ако се вгледаме само в най-базовите особености на „геймърските Linux дистрибуции“ ще видим, че те много си приличат. Всъщност игри могат да се играят с обикновен лаптоп с инсталирана RHEL (разбира се, с помощта на Flatpak от Red Hat, който дава възможност за инсталирането на Steam). Така, че ако през това десетилетие поискате да играете съвременни игри в Linux среда, то въпросът не е как да се направи това, а каква система да се използва.

Най-лесният отговор на въпроса коя Linux дистрибуция трябва да се използва е следният: вземете тази дистрибуция, който най-добре работи на вашата машина. Необходима е Linux дистрибуция, която без проблеми разпознава вашия хардуер и вашите контролери. Намерете я тази дистрибуция, след което ще остане само да инсталирате игрите и да играете. Или да инсталирате Steam и да получите достъп до всичко, което е излязло към днешен ден.

Разбира се, има и други подходящи Linux дистрибуции за игри, като например  Fedora Games SpinRetroPieClear LinuxManjaro. Този списък може да бъде удължен още много. А вие можете ли да добавите нещо?


Да допълним, че новата версия на Ubuntu перфектно работи с мобилните процесори AMD Ryzen с графика Vega8 и това несъмнено прави Linux системите още по-привлекателни.


Коментирайте статията в нашите Форуми. За да научите първи най-важното, харесайте страницата ни във Facebook, и ни последвайте в Telegram и Viber или изтеглете приложението на Kaldata.com за Android, iOS и Huawei!

Абонирай се
Извести ме за
guest

10 Коментара
стари
нови оценка
Отзиви
Всички коментари

Нови ревюта

Подобни новини