С всеки изминал месец игрите за Linux стават все повече. Благодарение на Valve, операционната система Linux се поддържа от системата за цифрова дистрибуция на игри Steam, а това мотивира все повече и повече програмисти и разработчици да създават игри за Linux.

Но прогресът в тази област се движи и в друга посока: съвместимостта на Windows програмите с Linux Wine средата непрекъснато се подобрява и вече много Windows игри могат да бъдат стартирани и пълноценно играни в ОС Linux. WineHQ обнови своята класация Wine Application Database (AppDB) zа най-добрите Windows игри, които могат да се играят в Linux, а ние ще разгледаме и някои други заглавия.

Има множество класически игри, които са добре познати и със сигурност не са предвидени за Linux, но без проблем могат да се играят в тази операционна система. Тук ще разгледаме едни от най-добрите Windows игри, които без проблем работят във Wine. Игрите са излезли преди години и много от тях вече са култови.

1. Final Fantasy XI Online

Final Fantasy XI е японска онлайн MMORPG, излязла през 2003 година. Играта и до днес е особено популярна сред геймърите от цял свят. Както и във всяка друга подобна игра от подобен тип, трябва да се избере герой, да се развиват неговите способности и да се участва в куестовете.

За развитието на персонажа е необходимо да се участва в боевете, да се печелят пари и всичко останало, типично за този тип игри. Играта без проблеми се стартира във Wine и има най-високия статут на съвместимост Platinum.

2. World of Tanks

Това е популярна многопотребителска игра с участието на бойни машини от 1930-1950 години. Жанрът е PvP, а в играта са съчетани елементи на екшън и стратегия. Светът във World of Tanks включва над 100 най-различни бойни машини на Великобритания, Франция, Китай, бившия Съветски Съюз, Германия и САЩ.

Статутът на World of Tanks в AppDB е Gold и може да се инсталира. Работят случайните битки, играта в екип, чатът на взвода и някои модове.

3. The Elder Scrolls V: Skyrim

Skyrim е петата част на поредицата The Elder Scrolls, издадена от Bethesda. В тази ролева игра е необходимо да се победи дракона Алдуин, за който е предречено, че ще унищожи света. Действието се развива 200 години след събитията в предишната част Oblivion, в земята Skyrim по време на гражданската война след убийството на краля.

След инсталирането на необходимите библиотеки, The Elder Scrolls V: Skyrim работи чудесно. Няма как да е иначе, понеже нейният статут е Platinum.

4. Gothic 3

Това е третата част от серията ролеви игри на германските програмисти, изляза през 2006 година. Действието се разгръща след края на сюжета от първата част. Пълчища орки са поробили кралството на хората, но в планините има герои, които се съпротивляват. Статутът на съвместимост с Linux Wine е най-високият – Platinum.

5. EVE Online

EVE Online е космическа онлайн MMORPG, която е изключително популярна. Геймърът има достъп до огромна вселена и може да върши каквото пожелае в този виртуален свят. Необходимо е да се подобряват навиците на героя, да се участва в сраженията, да се завоюват нови територии заедно с другите геймъри.

Основен елемент в тази игра са корпорациите, които воюват помежду си за ресурси. Играта отлично работи във Wine, а нейният статут е Gold.

6. Warcraft III

Warcraft III е четвъртата игра от поредицата Warcraft на Blizzard. Това е стратегия в реално време, в която е наблегнато върху развитието на героя. Възможно е да се секат дърва, да се добива злато, да се строят сгради и да се обучават войски. Героите са специални персонажи в играта, които са по-силни от войската.

Играта нормално работи след инсталирането на необходимите библиотеки, с изключение на някои сцени. AppDB статутът е Gold.

7. Guild Wars

Това е многопотребителска ролева онлайн игра на компанията AreaNet, излязла през 2005 година. В Guild Wars има няколко фракции, но те не воюват помежду си. Всички фракции се противопоставят на всеобщото зло – драконите. Интересен сюжет и много куестове.

Играта работи много добре във Wine, но трябва да се направят няколко настройки. Статутът е Gold.

8. Crysis 2

Тази игра е научнофантастичен екшън от първо лице, създаден от германската компания CryTek и издадена от Electronics Arts. Това е втората игра от трилогията, а действието се развива в Ню Йорк през 2023 година, три години след събитията в първата част. Тук ще трябва да докажете своите способности и умението за боравене с оръжие за да се противопоставите на нашествието на извънземни.

Crysis 2 перфектно работи във Wine – видео, настройки, кампании. Мултиплеърът не е тестван. AppDB статутът е Platinum.

9. StarCraft II

StarCraft II е космическа стратегия в реално време, представена от Blizzard през 2007 година. Действието протича през XXVI век в един от участъците на Млечния път. В играта участват три раси – Терани, Зерги и Протоси.

Играта работи добре във Wine, но понякога се срива при излизането. Статутът е Gold.

10. Serious Sam II

Фантастичен шутър от първо лице, излязъл през 2005 година, като трета част от поредицата. Главен герой е Сам, който самостоятелно се противопоставя на извънземните, унищожаващи човечеството.

Играта работи добре в средата на Wine и има статут Gold.

11. Warhammer 40,000: Dawn of War

Warhammer Dawn of War е стратегия в реално време от компанията THQ във вселената Warhammer. Участват няколко раси, а геймърът трябва да завземе цялата планета в ролата на една от расите.

Играта работи добре в Linux, без проблем е мултиплеър режима. AppDB статутът е Gold.

12. Need for Speed Most Wanted

Много популярна игра, излязла през 2005 година. Действието протича в измисления град Рокпорт, в който геймърът има пълна свобода на действията. Много гонки, тунинг на автомобилите и екшън.

Играта работи отлично във Wine, но не може да се сменя резолюцията. Статут Gold.

13. Grand Theft Auto: San Andreas

Това е култова игра, навярно позната на всички геймъри. Събитията се развиват в град Лос Сантос, щат Сан Андреас. Деветдесетте години, главният герой има много проблеми – майка му е убита, семейството се е разпаднало, а полицията го обвинява в убийство, което не е извършил. Налага се да обиколи целия щат за да спаси семейството си и да поеме контрол над своя квартал

Играта работи отлично във Wine. Нейният AppDB статут е Platinum.

14. Command & Conquer: Generals

Generals е военна стратегия в реално време. Играта бе представена през 2003 година от EA Electronics. Геймърът трябва да се сражава за една от фракциите – Китай, САЩ или освободителната армия.

Много добре работи в средата на Linux Wine и има статут Platinum.

15. Civilization IV: The Complete Edition

Това е последното предложение в списъка от началото на 2017 година, което включва Sid Meier’s Civilization IV, Sid Meier’s Civilization IV: Colonization, Civilization IV: Warlords и Civilization IV: Beyond the Sword.

Цивилизацията е изключително популярна походова стратегическа игра в която „трябва да изградиш империя и да устоиш на изпитанието на времето“. Рейтингът на Civilization IV е Platinum.

16. Заключение

Тук разгледахме най-добрите Windows игри, които могат без особени проблеми да бъдат играни в Linux. Това е част от класацията на Wine Application Database (AppDB), публикувана в началото на годината. За стартирането на някои от тях се налага инсталирането на някои допълнителни библиотеки и извършването на няколко настройки. Всичко е описано във уеб-портала WineHQ, а ние ще публикуваме някои от тези методи на стартиране в следващите материали.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
0 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
Коментатор
Коментатор

Някаква игра по-нова от 2005 година има ли?

Анонимен
Анонимен

Star craft 2 стара ли е? И все пак е най-добрите, не най-новите. Новите освен графика, не предлагат почти нищо. Старите игри имаха повече история и смисъл от сегашните.