Наказаха „тюлени“, които са консултирали екипа на Medal of Honor: Warfighter

0
103

Старши офицер – представител на военно-морските сили на САЩ – заяви пред пресата, че седем члена на секретното военно формирование Navy Seal Team 6 (известни още като „морски тюлени“), включително и човек участвал в мисията по залавянето на Осама бин Ладен са били дисциплинарно наказани, заради разкриването на секретна информация. Други четирима представители на екипа са разследвани по подозрение в извършването на подобни деяния.

„Тюлените“ са признати за виновни по обвинение в издаване на военна тайна на разработчика на Medal of Honor: Warfighter – Danger Close Games (играта е издадена от EA Games). Всеки от седмината е получил като дисциплинарно наказание порицание от армията на САЩ за извършените от него действие, а така също и частично орязване на заплата за следващите два месеца.

Заместник-командирът на Командването на специалните части на ВВС на САЩ бригаден генерал Гари Бонели добави за представителите на пресата, че на седмината са наложени също така и наказания, които нямат връзка с военното право, но не уточни какви са те.

Двете главни обвинения срещу седмината са, че те не са потърсили разрешението на тяхното командване за участието си в проекта, а също така, че са показали на дизайнерите на играта част от военното си снаряжение, което е изготвено специално за „морските тюлени“ и е уникално за армията на САЩ.

Някои от участниците в разкриването на секретната информация са доста известни в публичното пространство, като Мат Биосонет (Matt Bissonnette), участник в операцията по залавянето на Бин Ладен в Аботабад, Пакистан. Биосонет, който известно време след залавянето на Бин Ладен се пенсионира, нашумя с издаването на книга описваща атаката в Пакистан под псевдонима Марк Оуен. Това му действие не се понрави на Пентагона, които го обвиниха в разкриване на военна тайна – действие, което е в противоречие с договореностите, които е подписал при постъпване и напускане на служба в екипа на „тюлените“. Двете страни все още спорят.

Освен при постъпване, военните, които имат желание да станат „морски тюлени“ подписват споразумение, в което се задължават да не разкриват подробности от работата им в специалните части и при напускане или пенсиониране.

0 0 глас
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари