Необичайната история на една от големите тайни в Doom

2
1049

Класическата игра Doom си спечели много фенове в зората на гейминг индустрията. Заглавието постави основите на големите шутъри днес и въпреки всичко, все още има неща, които не знаем за Doom. Виждали ли сте лицето на героя да се променя така, сякаш е настъпил блокче LEGO? Ако да, сте имали голям късмет, защото шансът това да се случи е много малък. Причината защо това лице се вижда толкова рядко обаче е забавна.

В класическите Doom игри играчът може да види своето здраве, амунициите и статусът на бронята си в долната част на екрана. На същото място се намира и едно малко лице, визуално идентично с моментното състояние на героя. Колкото повече щети понасяте, толкова повече лицето се покрива с кръв. То може да се усмихва и се оглежда наоколо, докато играете. Ако активирате чийта God Mode, то добива жълти светещи очи. „Ouch!“ лицето обаче се вижда много рядко. Редица фенове не могат да си обяснят защо се появява, а според други всичко е на случаен принцип. Голяма част от геймърите дори никога не са го виждали.

След публикуването на сорс кода на играта от id Software мистерията беше разкрита. Излиза, че „Ouch!“ лицето е толкова рядко срещано поради грешка на програмистите.

Феновете откриха, че лицето би трябвало да се появява, когато героят губи поне 20 единици здраве. Вместо това според сгрешения код, лицето се показва когато се сдобиете с 20 здраве и повече, и едновременно с това понасяте и щета. Това би се случило на потребителя много по-рядко, вероятно докато той използва предмет за набавяне на здраве, биейки се със силни противници. Можете по лесен начин да репликирате бъга, като използвате God Mode чийта iddqd. Ако сте застанали върху под, който ви наранява, ще получите здраве от God Mode и лицето ще излезе.

„Ouch!“ лицето е много известно сред феновете на Doom. В третата част на поредицата то също може да бъде забелязано. И въпреки че много портове дискретно коригират бъга (PlayStation 1 изданието например),в  оригиналните версии за РС той не е оправен и се пази в пълна тайна, което го прави толкова интересен за всички.

2
ДОБАВИ КОМЕНТАР

avatar
1 Коментари
1 Отговори на коментарите
2 Последователи
 
Коментарът с най-много реакции
Най-горещият коментар
  Абонирай се  
нови стари оценка
Извести ме за
KalHa
KalHa

Kotaku са изплагиатствали статията на Десподов

https://kotaku.com/the-weird-story-behind-dooms-rare-ouch-face-1832275841

Или май е обратно…

Когато превеждате слагайте от къде сте взели текста!

Палустиниец
Палустиниец

То е ясно, че всички статии са преведени от други източници.
Ако бяха авторски, то едва ли щеше да има толкова често грешки в тях.