Още далеч преди да излезе The Last Of Us 2, Naughty Dog споделиха, че вероятно играта ще поляризира мненията на хората и тя няма да се приеме равнозначно от всички. Подобно мнение изрази и Трой Бейкър, актьорът, който играе Джоел.

„Смятам, че преживяването за тях ще е съвсем различно, ако влязат със „затворено съзнание“, предупреди Бейкър през април.

Следващите редове съдържат спойлери за края на играта.

Краят на TLOU Part 2 е една от причините играта да разделя хората, карайки ги или да я заобичат или да я намразят. По отношение на „финалния бос“, някои даже се питат за смисъла на присъствието му. Съществуват няколко интерпретации за тази финална битка, но за повече яснота тук се намесва и директорът на играта Нийл Дръкман, който наскоро дава пространно интервю за Eurogamer. Той хвърля повече светлина над процеса по създаване на тази битка.

Дръкман обяснява целите на пътуването на Ели и на това на Абби. За Ели, става дума за отмъщение, търсейки страстно убийците на Джоел. С намирането им, Ели смята, че ще успее да запуши тази празнина, която чувства в душата си. Тя постепенно гради тази идея в главата си за последната битка с Аби и в крайна сметка, тя не е въобще това, което е очаквала, понеже осъзнава, че отмъщението няма да реши нищо – то няма да върне обратно Джоел – безсмислено е.

От другата страна е Аби и нейното пътуване, с което тя търси изкупление – точно обратното на Ели. Тя е тази, която успява да получи възмездие, но бързо разбира безсмислието на извършеното от нея. Така, в останалата част на играта тя се опитва да помогне на тези двама млади от различните фракции, да останат в безопасност. До момента на финалната битка в The Last of Us Part II се предполага също така че ние сме започнали да чувстваме съпричастност и към двамата герои едновременно. Искаме Ели да разбере безсмислеността на нейното пътуване, но искаме също така и Абби да се измъкне жива от всичко това, сега, когато вече е преоткрила целта на съществуването си.

„За да обясня тази битка, надеждата ни – и знам, че има хора, които се чувстват различно за това – нашата надежда беше, че вие вече съчувствате и на двамата герои. Ели стига до същия момент, почти в същото положение, в което изпада Абби, при което тя има някакви очаквания относно битката, и всъщност е още по-жалко от това. Абби не е човекът убил Джоел. Тя е човек, който е страдал и е намерил изкупление. И вие като играч разполагате с пълния контекст на двамата герои и разбирате колко ненужна е тази битка“ допълва Дръкман.

„Така че накратко, смисъла на битката е… че няма никакъв смисъл“, интерпретират думите на Дръкман от twinfinite.net. „Отмъщението е безсмислено и това не е битка, която може да доведе до идеалния финал, ако някой от героите умре. Което пък обяснява защо няма толкова много фанфари и подготовка преди конфронтацията и защо играчите чувстват вместо това досада“.

А на вас хареса ли ви TLOU Part 2 и нейния финал и играта, като продължение на оригинала? Може да споделите в коментарната секция под настоящия материал.

2.3 3 гласа
Оценете статията
Абонирай се
Извести ме за
guest
0 Коментара
Отзиви
Всички коментари